Mariska van Nijnatten en Mike Frijters van buurtschap Schijf.
Mariska van Nijnatten en Mike Frijters van buurtschap Schijf. FOTO CORINE ROKS

Buurtschap Schijf blikt terug op geslaagd corso

RUCPHEN - De echte liefhebbers hebben de voorbije weken in het gemeentehuis van Rucphen nog even mogen nagenieten van het Bloemencorso Zundert. Daar richtte buurtschap Schijf, op uitnodiging van de Gemeente Rucphen, de vitrine in met foto’s en spullen die herinneren aan het corso. Op een prominente plaats prijkte de vijfde prijs die de jury op 5 september aan de buurtschap heeft uitgereikt voor de wagen ‘Do not Disturb’. 


DOOR CORINE ROKS


“De vijfde prijs, en daar zijn we super blij mee. Het is heel mooi om in de top tien te eindigen”, geeft de vicevoorzitter van het Schijfse buurtschap, Mike Frijters, aan. Een plek die met 585 punten behaald werd en heel dicht grensde bij de wagens die op de vierde en zesde plaats eindigden.

 

Zoekplaatje

Voorzitter Mariska van Nijnatten over de wagen: “Een wagen vol symboliek waarvoor onze bouwers spullen hebben ingeleverd. Het waren dingen die zij niet gemist hadden tijdens het coronatijdperk. Deze spullen waren als een rode collage verwerkt in een boomstam waaraan een luiaard hing. We hebben er leuke reacties op gekregen, het was een soort zoekplaatje.” De voorzitter vervolgt: “Zoals kerstspullen refererend naar de feestelijke verplichtingen, een houten deur die verwees naar mensen aan de deur, speelgoedauto’s met een verwijzing naar de files en lampen omdat mensen het heerlijk vonden om niet constant ‘aan’ te staan.” Hierop inhakend laat Marika weten: “Eind dit jaar geven we een boek uit waarin deze symboliek podium krijgt. Onze bouwers vertellen hierin duidelijk over het artikel en de link met het COVID- 19 tijdperk.” Een tipje van de sluier werd al prijsgegeven in de expositie op het gemeentehuis. Frijters hierover: “Met foto’s van onze bouwers en hun spullen, aangekleed met onze vlag, shirts en natuurlijk verse Dahlia’s. Ook foto’s van ‘the making of’ werden tentoongesteld, het gehele traject, vanaf het plaatsen van de tent tot het uitrijden van de wagen.”


Applaus

Op de vraag hoe de buurtschap het ‘alternatieve corso’ heeft ervaren, in een statische vorm op het veilingterrein in Zundert, antwoorden zij: “Binnen de mogelijkheden is gedaan wat kon. Maar eerlijk, je wilt de wagen al rijdend presenteren aan het grote publiek. Je wilt het applaus horen, daarvan krijg je voor een heel jaar energie.” Met een tractor werd de wagen op de eerste zondag van september naar het terrein gereden. Eenmaal daar kregen alleen de duwers en ontwerpers toegang. “Wij verbleven in de bouwtent en volgden de jurering op Omroep Brabant,” aldus Frijters.

De feesten die bekend staan als zeer uitbundig werden dit jaar eveneens in bescheiden vorm gehouden. "Op twee locaties kon er worden gefeest waarvoor een inschrijving gold. Het was supergoed geregeld, maar je mist toch het uitgelaten feest op het veilingterrein, en natuurlijk de kroegentocht op de maandag,” geven zij aan. Op de dinsdag wordt de wagen altijd gesloopt en het onderstel weer in gereedheid gebracht voor het volgende jaar. "In mei gaan we weer van start. Mensen zijn altijd van harte welkom een kijkje te komen nemen en of te helpen. Iedereen is welkom,” aldus de voorzitter. Over het afgelopen bouwjaar meldt Mariska: "Dit bouwjaar hebben we wel opvallend veel hulp van de jeugd gekregen. Door de maatregelen rond corona bood het bouwen aan onze wagen een prima vorm van vrijetijdsbesteding, vooral voor de jongeren."[n]