Afbeelding
Foto: Marloes Smits

'Wat goed is, moet je niet willen veranderen'

Jan Peeters viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum bij Stichting Vakantie Voor Iedereen. Hoewel hij al een kwart eeuw deel uitmaakt van de stichting, denkt hij nog lang niet aan stoppen. 


DOOR MARLOES SMITS


Alweer 25 jaar geleden werd Jan door Wilma Bastiaanse gevraagd of hij interesse had om in het bestuur van de stichting te komen. Wilma en Jan kennen elkaar van het buurtbestuur waar Jan destijds inzat. "Wilma sprak me aan of ik ook bij de stichting in het bestuur wilde. Het leek me een leuke club en van het een kwam het ander. Nu zijn we 25 jaar verder," lacht Jan. Ook het feit dat hij iets voor mensen met een beperking kon betekenen, trok Jan aan. 


Het bestuur

Het afgelopen jaar zijn er twee bestuursleden gestopt en dus is er lichte onderbezetting bij Vakantie Voor Iedereen. "We zitten sowieso al een tijdje aan verjonging van het bestuur te denken en vooral nu er twee bestuursleden zijn gestopt, zijn we echt op zoek," dringt Jan aan. "Jongeren brengen vaak ook andere ideeën en verzinnen misschien weer nieuwe activiteiten." 

Bestuurslid zijn kost volgens Jan redelijk weinig tijd. "Elke eerste zaterdag van de maand zamelen we natuurlijk het papier in," begint hij. "Verder hebben we nog een a twee avonden per maand met afwisselend vergaderingen en activiteiten." Er zijn zes vergaderingen en zes activiteiten per jaar, met als klapper natuurlijk de midweek vakantie. 


Activiteiten

Uiteraard worden er diverse activiteiten georganiseerd door de stichting. Zo zijn ze al bezig met het plannen van de midweek vakantie van volgend jaar. Er zijn ook vaste, terugkerende activiteiten. "We hebben een muziekmiddag waar we dan een band of artiest uitnodigen, maar ook soms een goochelaar," vertelt het bestuurslid. "Binnenkort hebben we ook een middag met casinospellen. Ook hadden we een tijd terug de jaarlijkse bingo." Genoeg variatie dus. Wel verschilt het per activiteit of iedereen mee kan doen. Mensen die slecht te been zijn of ouderen die niet lang kunnen lopen, kunnen bijvoorbeeld niet zo snel mee met een dagje naar de Efteling. "Er is voor ieder wel wat leuks te doen op zijn tijd," verzekert Jan. 


Eervol werk

Jan vindt de vakanties altijd erg gezellig. "Vooral op donderdag want dat is de laatste dag en dan is het feestavond. We laten dan een artiest komen, het is dan een groot feest," glundert hij. Als een activiteit is afgerond en mensen tevreden en voldaan naar huis gaan, vindt Jan mooi om te zien. "Dan geven ze nog een hand of zwaaien ze even. Dat is altijd zo'n eervol moment." 

Voor Jan is het saamhorigheidsgevoel ontzettend belangrijk bij Vakantie Voor Iedereen. "Het is een soort vriendenclub en dat is de kracht van de stichting," vertelt hij. Naast bestuursleden zijn ze ook dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "We zitten voor nu goed qua vrijwilligers, maar ze worden natuurlijk ook steeds ouder." Met name jongeren worden opgeroepen, zodat de stichting weer een tijdlang voort kan. Ook hoopt Jan hiermee een mooie mix tussen jong en oud te krijgen. "Iedereen is welkom!"

"Ik geloof, van de reacties die we van mensen krijgen, dat we het goed doen," legt hij uit. "Wat goed is, moet je niet veranderen." [n]