In de startblokken voor het aanplanten van de berk.
In de startblokken voor het aanplanten van de berk. Foto: Corine Roks

Provinciale weg N638 symbolisch geopend

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Met de schop in de aanslag wachten wethouder Patrick Kok van de gemeente Zundert, wethouder René Lazeroms van de gemeente Rucphen en gedeputeerde Christophe van der Maat van de Provincie Noord-Brabant deze maandag op de juiste plaatsing van de berk om hierna fysieke hulp te bieden bij de aanplant. Dit als symbolische opening van de N638, de provinciale weg tussen Zundert en Rucphen.

“Voor het verkeersveilig maken van het traject zijn ongeveer 400 bomen gekapt. De bomen stonden heel dicht langs de weg, dat was ook een van de redenen dat deze weg over een lengte van tien kilometer moest worden aangepakt”, geeft contactmanager van de Provincie, Ward Gijsberts, aan. De berk is geplant naast het fietspad, op enkele meters afstand van het wegdek voor het snelverkeer. In totaal 350 bomen zijn hiervoor terug geplant op het aangrenzende landgoed De Moeren. Langs het nieuwe asfalt prijken uiteindelijk 170 nieuwe bomen waardoor de verbinding tussen Zundert en Rucphen haar groene karakter behoudt. Ook is er een bedrag in het gemeentefonds van Rucphen gestort met bestemming groen. Een tweede zorg was de snelheid waarmee het verkeer over dit traject raasde. Met de nieuwe inrichting hopen de gemeenten en Provincie dit te ontmoedigen. Zo hebben de middengeleiders een snelheidsremmmende functie en zorgenzij ervoor dat fietsers gefaseerd de oversteek kunnen maken. Het fietspad ligt aan een geliefde route, mede door haar groene omgeving.

Tolweg

In 2016 ging de planstudie voor de herinrichting van start, In 2020 werd het project aanbesteed aan BAM Infra, de aannemer startte media maart 2021 met de uitvoering. Bij het verwijderen van het oude asfalt stuitte de aannemer op een stukje erfgoed, een tolweg uit medio 1860. Klinkers met een verhaal, de Zundertse schilder Van Gogh heeft hierover heel wat nachtelijke uurtjes gewandeld. “Een deel van de klinkers is geschonken aan het Vincent van GoghHuis in Zundert, een ander deel, zo’n honderd vierkante meter, aan Heemkundekring De Drie Heerlijkheden in Rijsbergen”, vult Gijsberts aan.

Communicatie

Na het spitwerk volgt een woord van dank. Wethouder Kok prijst de communicatie van de aannemer met omwonenden. “Een prima communicatie met de omgeving en door de gefaseerde aanpak bleven omwonenden en bedrijven goed bereikbaar.” Wethouder Lazeroms uit Rucphen: “Deze weg ligt grotendeels op Zunderts grondgebied, maar vormt een belangrijke schakel in het wegennetwerk in en rond de gemeente Rucphen. De afsluiting zorgde wel voor een toename van het sluipverkeer binnen onze gemeente”. Het nieuwe asfalt sluit naadloos aan op de omleiding Rucphen- Sprundel- Sint Willebrord. De weg wordt waarschijnlijk donderdag opengesteld voor het verkeer en daarmee ligt de aannemer keurig op schema. In het voorjaar staat de afronding op de planning. Gijsberts hierover: “Op het deel tussen de Abdij Maria Toevlucht en de Moerse Bossen ontbreekt de toplaag. Een duurzame geluid reducerende deklaag die pas kan worden aangebracht als de temperatuur het toelaat.” Eenmaal compleet is het verkeer tussen Zundert en Rucphen voor de komende tien jaar voorzien van een onderhoudsvrije verbinding.