Armand met op de achtergrond de plek waar ooit Den Brabander was gevestigd.
Armand met op de achtergrond de plek waar ooit Den Brabander was gevestigd. FOTO MARLOES SMITS

'Iedereen praat er nog over, echt grandioos'

RIJSBERGEN - Armand Huijbrechts was jarenlang dj bij Den Brabander, het uitgangscentrum van de buurt. Het was destijds de eerste discotheek in Rijsbergen, samen met het Paaltje en het was een groot succes. Armand blikt terug op de tijd die hij als de beste tijd van zijn leven heeft ervaren. 


DOOR MARLOES SMITS


In 1981 wordt het pand van de familie Roks overgenomen door Jack van Opstal die er een disco dancing van maakt: Den Brabander. Binnen een mum van tijd stond het bekend als hét uitgangscentrum van de buurt. "Een kameraad van mij was de eigenaar van café het Wapen van Rijsbergen, daar was ik ook al dj destijds," vertelt Armand. Hij wilde een discotheek openen, maar Armand zat ook in een band en wist dus niet of hij dat wel zou kunnen.


Deejay

"Uiteindelijk ben ik wel meegegaan als deejay,” voegt Armand toe. Als in 1984 eigenaar Jack van Opstal bij een ongeval om het leven komt, neemt zijn vriendin het over. "Kort daarna ben ik ook gestopt," vertelt Arnout. Hij heeft dus niet meer het einde van de dancing meegemaakt, maar de liefde voor Den Brabander is hem nooit vreemd geraakt. 


Mooie herinneringen

In de jaren dat Armand daar werkte als dj heeft hij wel het een en ander meegemaakt. Jack regelde regelmatig artiesten die optraden in Den Brabander. Zo ook John Massis, een echte krachtpatser uit België die inmiddels is overleden. "Die kon met zijn tanden een bus vooruit trekken, zo sterk was 'ie," vertelt Armand. "Een paar jongens hielden hem toen voor de gek. John boog een stuk ijzer en had een van die jongens vastgezet." Hij blikt zichtbaar geamuseerd terug op het moment. "Die jongens probeerden dat los te trekken, maar dat ging natuurlijk niet. Het moest uiteindelijk losgezaagd worden." Armand weet nog precies welke muziek hij toentertijd draaide. "Echt de muziek van toen: U2, Simple Minds, Tina turner. Die draai ik nu nog het liefste," glundert Armand.  Het was voor hem de beste tijd uit zijn leven. "Ik heb daar een geweldige tijd gehad. Je bent dan jong en draait voor het eerst voor zo'n 600 mensen, dat is grandioos. Iedereen praat nu nog steeds over Den Brabander." 


'Back to Den Brabander'

Back to Den Brabander is een initiatief van Armand dat hij samen met zijn vriend en mede-dj destijds, Frans van Gorp wilde realiseren. Helaas is Frans vorig jaar overleden en zal het feest zonder hem moeten plaatsvinden. "Daar kan ik echt nog emotioneel over worden, ja. Het liefste had ik het met hem gevierd, maar dat gaat niet." Armand benadrukt dat Back to Den Brabander géén reünie is. "Iedereen mag komen, jong en oud. Ik heb wel wat oud werknemers uitgenodigd, maar het wordt geen echte reünie," legt hij uit. In 2004 was er wel een echte reünie in de harmoniezaal. Maar, mensen worden ouder en dus wordt het steeds lastiger om een reünie te organiseren. "Dit is de laatste keer dat ik zoiets organiseer dus ik hoop dat er veel mensen komen, zodat we een mooi afscheid kunnen hebben," roept Armand op. [n]


'Back to Den Brabander' vindt plaats op 27 november bij café Ut Krisje in Rijsbergen. Iedereen is vanaf 20.00 uur welkom.