Dagboek van een Mantelzorger (15)

Dag van de Mantelzorger!


Mantelzorger ben je 365 dagen per jaar.

365 dagen per jaar toegewijde zorg leveren aan degene die dat zo hard nodig heeft. 


365 dagen per jaar de ene keer vroeg in de ochtend, dan weer in de middag en of avond onderweg om mantelzorg te verlenen. De ene dag met een boodschappentas, de andere dag met een tas wasgoed, de ene keer bezorgd, de andere keer gestrest en gehaast, dan weer uitgeput, maar elke keer met veel liefde.


Elke dag ontmoet ik in de zorginstelling andere mantelzorgers met hu?n boodschappentas, met hu?n zorgen, met hu?n verdriet en hu?n liefde. Elke dag informeren we even naar hoe het gaat met degene voor wie we zorgen. We zijn het blijkbaar wat verleerd om te informeren naar hoe het gaat met de mantelzorger zelf.


Ondanks het feit dat een mantelzorger 365 dagen per jaar in touw is, heeft de mantelzorger geen cao, geen vakbond, geen vakantiedagen, en geen mogelijkheid tot zorgverlof of het schrijven en opnemen van overuren.


1 dag per jaar, 10 november, is het Dag van de Mantelzorger. Waarschijnlijk is die dag voor de meeste mantelzorgers gewoon een van de 365 dagen waarop er gezorgd wordt. Waarop de mantelzorger even uitgeput, liefdevol en bezorgd als anders, de mantel der liefde om degene heen hangt die dat kei- en keihard nodig heeft.