Het college is enthousiast om meer Pet Pots te plaatsen
Het college is enthousiast om meer Pet Pots te plaatsen Foto: Gemeente Zundert

Pet Pots straks in gehele gemeente Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Na een succesvolle pilot in Wernhout, plaatst de Gemeente Zundert nu ook Pet Pots in Achtmaal, Rijsbergen, Klein Zundert en Zundert. Er komen 31 ondergrondse afvalcontainers voor hondenpoep, verspreid over de vier kerndorpen. Op deze manier wordt het hondenbezitters makkelijk gemaakt om hondenpoep op te ruimen. De inhoud wordt bovendien op een duurzame manier verwerkt tot grondstof.

De Pet Pot werkt als volgt: een hondenbezitter ruimt de poep op met een zakje, gaat naar een Pet Pot, opent deze met het voetpedaal én gooit het zakje hierin. Bij de containers komt een dispenser met poepzakjes. Hondeneigenaars hoeven dus niet meer naar uitgiftepunten voor de zakjes. Het college is enthousiast om meer Pet Pots te plaatsen. “Inwoners ergeren zich enorm aan hondenpoep,” weet wethouder Johan de Beer. “Wie heeft niet een keer vieze schoenen gehad omdat ze in de hondenpoep trapte? Deze innovatieve containers blijken een effectieve manier om overlast van hondenpoep te voorkomen.”

Grondstof

Er is eerder onderzoek gedaan waar de meeste overlast van hondenpoep is. In afstemming met de dorpsraden zijn vervolgens de locaties voor de Pet Pots bepaald. De Pet Pots worden verspreid over de kerndorpen geplaatst over een periode van vier jaar. De hondenpoep wordt op een duurzame manier verwerkt tot grondstof. Deze grondstoffen kunnen gebruikt worden voor een nieuw leven, zoals opwekken biogas en hergebruik van fosfaatrijke stromen. 

Bedenker

Eén van de bedenkers van dit idee is Tijmen Dekkers van Deltae Innovation Solutions. “Het idee is gebaseerd op de verwerking van een waterzuivering waarbij menselijke poep wordt gezuiverd en steeds vaker als grondstof hergebruikt,” legt de Zundertse ondernemer uit. “Aangezien hondenpoep een overlast én een grondstof is, moest het wel interessant zijn om hier iets mee te doen.” Er is inmiddels al 3.000 kilogram hondenpoep opgehaald, zo blijkt uit de evaluatie van de pilot waarbij een zestal Pet Pots in Wernhout is geplaatst. Hondenbezitters wisten de containers dus goed te vinden en bleken is handig te gebruiken. De overlast van hondenpoep is hiernaast een stuk minder geworden.