Sinterklaas in zijn rijtuig door de Rijsbergse straten onder begeleiding van Ozosnel en paardenpiet.
Sinterklaas in zijn rijtuig door de Rijsbergse straten onder begeleiding van Ozosnel en paardenpiet. Foto: Sinterklaas comité Rijsbergen

Pepernotennood in Rijsbergen

Algemeen

RIJSBERGEN - Zondag 14 november waren de Pieten voor dag en dauw uit de veren. Na een eerste nachtje op de daken, doften ze zich prachtig uit en verzamelden bij Sinterklaas en Ozosnel. Zakjes met heerlijke pepernoten, werden in de bakfiets meegenomen. Het rijtuig werd nog even goed gecheckt op chocolade boutjes en moertjes, want je weet het maar nooit met die chocopiet tegenwoordig. Smeerpiet zorgde ervoor dat alles gesmeerd zou lopen. Zelfs het weer gooide geen roet in het eten, het was een schitterende dag.

Met de discopiet voorop vertrok de stoet richting het dorp. Sint was zeer blij verrast met zoveel kindjes langs de rotonde van de Laguitensebaan. Een extra rondje van de zaak kon niet uitblijven. 

Eenmaal aangekomen in Den Hooiberg dansten en zongen alle kindjes enthousiast mee op de muziek.

Pietje paniek kreeg het halverwege de route ineens Spaans benauwd, “de pepernoten zijn bijna op”! Sinterklaas was echter niet voor één gat (in de hand) te vangen natuurlijk, een piet mocht uit fietsen en de voorraad pepernoten werd ‘o zo snel’ aangevuld! 

Sinterklaas en de pieten vervolgden hun weg, waar zij in de Kapelaan L. de Nijsstraat muzikaal werden onthaald met sinterklaasliedjes op de trombone door Toon Bastiaansen, de meest muzikale fan van Sinterklaas.

Bij de Sint Bavoschool hadden ontzettend veel kinderen zich verzameld om een glimp en pepernoot op te vangen van de stoet. Kinderen mochten Ozosnel aaien en konden met Piet of Sint op de foto! 

In de speeltuin achter het Rijserf lieten enkele pieten graag hun klim en klauter technieken zien aan de kindjes. Ook in de appeltjes van Oranjestraat was het opnieuw gezellig druk.

Prachtig versierd

Er was goed gehoor gegeven aan de oproep van de burgemeester. Op heel veel plekken in het dorp waren huizen prachtig versierd met slingers, vlaggen, spandoeken en nog veel meer. Daar heeft sinterklaas ontzettend van genoten.

Ook zijn er vele mooie tekeningen en knutsels gemaakt. Deze zullen worden opgehangen in het pietenhuis. 

De grootste tekening kan echter niet worden opgehangen, want deze ligt namelijk op de hoek van de Koeweide en de Laguitensebaan. 

Daar werd door de kinderen uit de buurt een enorme stoepkrijt-tekening gemaakt, waar de sint graag voor uit zijn rijtuig stapte.

Na de tour door Rijsbergen werd Ozosnel teruggebracht naar zijn stal door paardenpiet. Hier kon hij gaan genieten van al de wortels die hij onderweg had gekregen. 

Pietenhuis

De Pietjes en de Sint verblijven enkele dagen in het pietenhuis (pastorie) naast de school. 

Hier staat ook een brievenbus waar knutselwerken en tekeningen kunnen worden ingeleverd.

Bijdrage

Hebben jullie ook zo genoten? Van Sinterklaas, de pietjes en pepernoten? Dan zouden wij het erg leuk vinden voor de Sint als u een kleine bijdrage doneert: NL95 RABO 0359 0306 53 t.n.v. Stichting Sinterklaas in Rijsbergen. Hopelijk kunnen we op deze manier weer voor een volgend mooi sinterklaasfeest sparen!

Alvast heel erg bedankt namens het Sinterklaas comité van Rijsbergen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding