Stichting Akkermolen overhandigt wethouder Johan de Beer (uiterst links) de cheque.
Stichting Akkermolen overhandigt wethouder Johan de Beer (uiterst links) de cheque. Foto: Marloes Smits

Stichting Akkermolen schiet Gemeente Zundert te hulp: ‘Spektakel als molen straks weer draait’

Door: Marloes Smits Algemeen

ZUNDERT - Sinds vorig jaar draait de Akkermolen niet meer doordat de belangrijkste draagbalk - de steenbalk - in slechte staat verkeert. Stichting Akkermolen schiet gemeente Zundert te hulp met een genereuze donatie van 15.000 euro. “Een molen hoort niet stil te staan, die hoort te draaien,” vindt Jan van Elteren van Stichting Akkermolen. 

Officieel gezien bestaat de molen sinds 1625, maar er zijn documenten gevonden die erop duiden dat hij in 1412 al bestond. Het is een rijksmonument en de grote onderhoudsbeurten zijn dan ook in handen van de Gemeente Zundert. Helaas heeft gemeente Zundert niet het gehele bedrag, 42.330 euro, zo klaar liggen. Stichting Akkermolen heeft een mooi bedrag weten te sparen en helpt een handje mee. Dankzij verschillende donateurs, rondleidingen, lezingen en de Rabo-clubactie kan de stichting maar liefst 15.000 euro schenken aan de gemeente. Wethouder Johan de Beer kreeg de cheque overhandigd. “Ik ben trots dat we met elkaar de molen kunnen restaureren,” vertelt hij. “We hebben echt de tijd met elkaar genomen om de schade goed in beeld te nemen.” 

Stichting Akkermolen

Stichting Akkermolen is in 1989 opgericht en zet zich in om de molen in goede staat te houden. Hiervoor is het nodig om de molen te laten draaien, iets dat nu dus niet meer kan. “Verder organiseren we openstellingen, educatieve activiteiten, productieactiviteiten en ondersteunen we bij inspecties,” legt Jan van Elteren van Stichting Akkermolen uit. Normaal gesproken wordt het geld dat de stichting ophaalt, gebruikt voor klein onderhoud. Maar de stichting maakt een uitzondering. “Het is enigszins wel met pijn in ons hart dat we het geld nu hiervoor moeten gebruiken,” geeft Jan toe. “Maar ja, anders gaat de molen naar de haaien. We willen eigenlijk weer geld ophalen voor klein onderhoud, waar onze stichting eigenlijk voor bedoeld is.” Hij hoopt dan ook vurig op een boost van donateurs. “Het is voor ons echt belangrijk dat de molen gerestaureerd wordt. Een molen hoort niet stil te staan, die hoort te draaien. Voor ons als molenaars is het ook het leukste om de molen te bedienen.” 

Oproep

Zowel Jan van Elteren als Johan de Beer doet de oproep aan alle Zundertenaren om eens een kijkje te komen nemen bij de molen. “We hopen daarmee mensen te laten zien hoe mooi het molenaarsschap is en nieuwe mensen erbij te betrekken,” moedigt Jan aan. Hij vindt dat het veel meer aandacht verdient. “Ik kan echt zeggen dat de molen een bijzonder object is. Het is bijvoorbeeld nog maar de enige molen in heel Zundert en het gaf in de tijd van de hertogen de grens aan. Ik zou zelfs zeggen dat het specialer is dan Van Gogh en het corso,” aldus Jan “Het ziet er bescheiden uit, maar als de molen draait, dan krijg je daar echt ontzag voor. Het is een spektakel als die straks weer draait.” Het vervangen van de balk duurt nog even. Deze moet namelijk van speciaal eikenhout gemaakt worden en in bijzondere afmetingen. Ook moet de balk van ver komen. Johan de Beer kan niet wachten. “Het is een van onze meest iconische bouwwerken. Iedereen in de gemeente kent de Akkermolen. Ik steun dan ook Jan erin dat er meer aandacht moet komen voor de molen. De molen kan alleen blijven bestaan als hij draait, dus ik kan niet wachten tot het zover is.”