Schooldirecteuren Wijngaards-Geleijns (r) en Martijn bij de feestelijke ondertekening.
Schooldirecteuren Wijngaards-Geleijns (r) en Martijn bij de feestelijke ondertekening. FOTO MARLOES SMITS

'Straks soepeler overgang naar middelbare school'

ZUNDERT - Mencia Sandrode en de St. Annaschool zijn afgelopen week een speciale samenwerking aangegaan. De leerlingen van groep 8 van de St. Annaschool krijgen twee jaar lang begeleiding om hun overgang naar de middelbare school soepeler te laten verlopen. Directeur Micha Wijngaards-Geleijns van  Mencia Sandrode is erg enthousiast: “We hebben de intentie om het uit te breiden als het een succes blijkt te zijn.” 


DOOR MARLOES SMITS


Donderdag maakten de directeuren van beiden scholen de samenwerking officieel door het ondertekenen van een contract. De samenwerking heeft onder andere als doel om kinderen van de St. Annaschool zo goed mogelijk voor te bereiden op de overgang naar de middelbare school. Directeur Wijngaards-Geleijns was initiatiefnemer voor de samenwerking. "We zagen leerlingen binnenkomen met een achterstand en wilden daar iets mee doen." Leerlingen hebben voornamelijk problemen met plannen en leren. "Dit jaar kwam de mogelijkheid om dit project deels gesubsidieerd te krijgen vanuit de overheid. Het was een unieke kans die we maar al te graag wilden grijpen." Mencia Sandrode polste bij verschillende basisscholen de mogelijke interesse en kwam uit bij de St. Annaschool. "We hebben veel overleg met elkaar, want het is natuurlijk een eerste samenwerking. Als het een succes wordt, hebben we zeker de intentie om het project uit te breiden naar meer scholen." 


Begeleiding

Om de kinderen van de St. Annaschool de juiste begeleiding te geven, zijn er drie leerlingen van het Mencia Sandrode gekozen om af en toe te helpen als er vragen zijn. "We hebben geïnventariseerd wie er van het derde jaar interesse hadden om mee te doen met het project," vertelt directeur Wijngaards-Geleijns. Daaruit kwamen Merel, Lin, Mara en Marshely naar voren die graag, ook deels in hun vrije tijd, hun kennis wilden delen met de groep acht-leerlingen. "Het is de basis dat ze écht willen, want we vragen natuurlijk wel wat aan ze," vindt Wijngaards-Geleijns. De vier meiden geven ook tijdens de brugklas nog begeleiding bij onderdelen die de kinderen lastig vinden. De leerlingen van groep 8 worden in groepen verdeeld over de drie begeleiders, waarna ze meteen aan de slag gaan met de eerste middag van het project. De speciale middagen beginnen elke week om 13.00 uur en duren tot maximaal 16.00 uur. 


Wennen

De scholen huurden bij het bedrijf Yeppe drie begeleiders in: Suzan, Laura en Rida, die de kinderen helpen de komende twee jaar. 

Elke week op donderdagmiddag krijgen de leerlingen begeleiding. De ene week is dit op hun eigen school en de andere week op het Mencia Sandrode. Op de St. Annaschool krijgen ze ook nog individuele begeleiding. Dit is vakinhoudelijke begeleiding, zoals taal en rekenen, maar ook middelbare begeleiding zoals leren plannen. De leerlingen mogen ook aangeven wat ze zelf nog willen leren en wat ze moeilijk vinden. Daarnaast is er nog Paula de mediathecaris die eveneens paraat staat voor de leerlingen. Zo mogen ze bijvoorbeeld boeken lenen bij het Mencia Sandrode om thuis te lezen. "Hiermee krijgen ze de mogelijkheid om alvast te wennen aan de middelbare school en te zien hoe het er hier aan toe gaat,” legt Wijngaards-Geleijns uit. Directeur Martijn Schrauwen van de St. Annaschool vult aan: "We moeten er zoveel mogelijk uithalen, maar ik ben er zeker van dat we dat gaan doen.” [n]