Onverwachte vogel winnaar van Rijsbergse vogelshow

RIJSBERGEN - Vooraf had vogelvereniging De Vogelvriend niet durven dromen dat de vogeltentoonstelling, die zij het afgelopen weekend in De Koutershof hield, zo’n doorslaand succes zou worden. Corona gooit al 20 maanden overal roet in het eten dus waarom niet op een vogelshow in een Brabants dorpje! Maar het viel gelukkig allemaal mee. 


De persconferentie van vrijdag jl. dwong de organisatie wel tot een paar aanpassingen maar die kon toch enigszins opgelucht adem halen omdat het dagprogramma zoals gepland gewoon door kon gaan. 

Alleen het horecagedeelte, ’s avonds, moest geschrapt worden, maar daar hadden de vogels lak aan. 

Het gezellig samen zijn, oftewel het feestje, op zaterdagavond werd afgelast en het afsluitende en traditionele 'pannenkoekendiner' op zondagavond ook. Het bakmeel, de krenten en rozijnen, de appels, het spek en de bussen witte poedersuiker bleven onaangeroerd. Jammer maar helaas. Het gaat toch om de vogels, nietwaar. 


Veel kwaliteit

Er zat zoveel kwaliteit onder de meer dan 500 vogels dat vooraf nauwelijks te peilen viel wie de hoofdprijs, het Bondskuis, in de wacht zou slepen. 

Ga er als keurmeester maar aanstaan als je uit topkwekers als Gerard van den Doorn uit Breda, Johan Jochems en Bram Coremans uit Rijsbergen, Peter Hermes uit Etten-Leur, Eric Machielsen uit Rucphen en Frans Raats uit Achtmaal, om er maar eens een paar te noemen, een winnaar moet zien te halen. 

Ik hoor de keurmeesters nog smoezen bij de bleekrug grijs zebravink van F. Vermeulen: "prachtige vogel, zo zie je ze niet elke dag, wat een bouw, wat een tekening". De bleekrug kreeg maar liefst 94 punten. 

Bij de Zuid-Amerikaanse magellaansijzen duurde het wel erg lang voordat ze de knoop doorhakten. 

Nog eens kijken, nog eens, en nog eens, de keurmeesters bleven aan de gang. Het werd ten langen leste met 94 punten de magellaan van Johan Jochems. 


'Zo’n vogel kweken, hoe is het mogelijk'


Winnaar

Maar baas boven baas werd Eric Machielsen uit Rucphen. 

Hij speelt al jaren mee in de wereldtop van kanariekwekers. 

Vogels met 92, 93 en 94 punten vliegen je bij hem thuis in zijn vogelverblijf om de oren. Voor minder doet Machielsen het niet meer. 

Het was niet zo maar een kanarie die met de allerhoogste eer ging strijken. Nee, want met 95 punten was de overall winnaar, en hier komt ie, een 'Crest-bred gladkop bont postuurkanarie'. 

Met zijn 17 cm heeft deze kanarie inderdaad een postuur om U tegen te zeggen. Hij moet een zware, volle bevedering hebben met haarveertjes aan de zijkant van het kopje en hanenveertjes onder het kontje. 

Omdat het niet de makkelijkste soort kanarie is om te kweken waren de keurmeesters nog meer onder de indruk van de heel hoge kwaliteit van Machielsen’s Crest-bred. 

"Zo’n vogel kweken, hoe is het mogelijk, hoe is het in hemelsnaam mogelijk", zuchtten ze. 

Maar Eric heeft het geflikt. 

Hij won met 468! punten ook het klassement van de vijf best ingezonden vogels (Frans Raats werd met 466 punten tweede).

Een goed gevulde tas met levensmiddelen en een prachtige bos bloemen voor zijn vrouw.

Zo kun je met een gerust hart weer thuis aankloppen.[n]