René van Overveld (l) en Jaap Vloedgraven: 'We zijn voortdurend bezig met vernieuwing'
René van Overveld (l) en Jaap Vloedgraven: 'We zijn voortdurend bezig met vernieuwing' Foto: Sandra Smits

Bavoloop Trailrun in aantocht

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Zowel vorig jaar als dit jaar moest de Bavoloop vanwege het coronavirus noodgedwongen worden afgeblazen. Tot grote teleurstelling van de vele vaste deelnemers en uiteraard ook bestuursleden en vrijwilligers van Stichting Bavoloop Rijsbergen. Gelukkig is er voor komende maand een leuk en sportief alternatief uit de hoge hoed getoverd: de allereerste editie van de Bavoloop Trailrun.

Initiatiefnemer voor het nieuwe evenement is Jaap Vloedgraven die zich rond de Bavoloop in verschillende commissies vooral bezighoudt met wedstrijdzaken. “Door het coronavirus is er al bijna twee jaar niks mogelijk. Nadat de Bavoloop voor de tweede keer op rij werd afgelast, heb ik voorgesteld om in het najaar tóch een evenement te houden om actief bezig te zijn. Trailrunning, hardlopen over doorgaans onverharde paden, is op is dit moment vrij hot. Ik heb daarom het idee geopperd om een trailrun te houden.” Vloedgravens voorstel werd meteen vol enthousiasme ontvangen, zo maakt Bavoloop-voorzitter René van Overveld duidelijk. “De Trailrun is nieuw in deze omgeving én vult de Bavoloop perfect aan, voor jong en oud. Daarnaast willen we als Stichting Bavoloop Rijsbergen laten zien dat we beslist niet stilzitten en actief blijven. Het is belangrijk om iedereen in deze tijd ook enthousiast te houden.”

Afstanden

De op zondag 12 december geprogrammeerde Trailrun moet daar een handje bij helpen. Vanaf het startpunt bij de familie Bastiaansen aan de Hellegatweg 10, waar ook de finish is, kunnen verschillende afstanden worden gelopen: de 4 km (die door de Vloeiweide gaat), de 9 km (die de Vloeiweide en de Kogelvanger in Etten-Leur aandoet), de 16 km (langs Vloeiweide, Kogelvanger, Turfvaart en Bijloop) en de 24 km (langs Vloeiweide, Kogelvanger, Turfvaert en Panhoeve). Naast deze routes, welke in samenwerking met Brabants Landschap zijn uitgestippeld, is er voor de jongere deelnemers een jeugdloop van 1,2 km. Volgens voorzitter Van Overveld zijn er aan de verschillende afstanden geen prijzen verbonden. “Het draait bij de Trailrun niet om het wedstrijdelement, zoals dat wel het geval is bij de Bavoloop. Bij de Trailrun lopen de deelnemers puur voor zichzelf en om onderweg te genieten van de mooie natuur. De enige ‘beloning’ die de deelnemers ontvangen is de bij de inschrijving inbegrepen versnapering na afloop.”

Vernieuwing

Van Overveld en Vloedgraven verwachten niet dat het coronavirus straks roet in het eten gaat gooien. “Het is een sportevenement in de buitenlucht. Voor de verschillende afstanden hanteren we verschillende starttijden. Ook hanteren we een sluis en startvakken om drukte te voorkomen. Met onze vaste vrijwilligers en verkeersregelaars verwachten we alles in goede banen te kunnen leiden. We zorgen voor mensen langs het parcours, regelen de bewegwijzering en bemannen de verschillende posten onderweg.” Voorzitter René van Overveld hoopt straks zo’n 250 volwassen deelnemers en 50 kinderen te mogen begroeten. Hij is hoe dan ook dolblij met de Trailrun. “We zijn als organisatie voortdurend bezig met vernieuwing. Als de Trailrun aanslaat, is het voor de komende jaren een mooie aanvulling op de Bavoloop.” 

Surf voor meer informatie naar www.bavoloop.nl. Inschrijven kan hier.