Els Aerts bij een van de vitrines met haar kerststallen.
Els Aerts bij een van de vitrines met haar kerststallen. Foto: Charles Luijten

De Weeghreijse in teken van kerststalletjes

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT- Wie in kerstsferen wil komen, doet er goed aan Cultuurhistorisch Centrum De Weeghreyse aan de Molenstraat in Zundert te bezoeken. Daar is tot en met 9 januari een indrukwekkende expositie van kerststallen te bewonderen.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Kerststallenverzamelaar Els Aerts-Verschuren haalde er haar hele huis voor leeg, waar men zowat de nek brak over ezels, ossen en andere beelden die in kerststallen voorkomen. Het verdient de vermelding dat de tentoonstelling van geheel andere opzet is dan die tot voor 2020 gebruikelijk te bewonderen viel in de Rijsbergse Sint Bavokerk. Helaas gaat die expositie ook dit jaar zowel op Eerste Kerstdag als Tweede kerstdag vanwege Covid-19 niet door. De Weeghreyse is derhalve een meer dan mooi alternatief. We praten met Els Aerts-Verschueren, eigenaresse van de stalletjes, en met Teun van Dam, bestuurslid van De Kuyperstichting voor Cultuur en Historie, dat Museum De Weeghreyse beheert en exploiteert.

Inspelen

“We waren blij dat mevrouw Aerts er opnieuw de moeite voor wilde nemen om haar verzameling kerststallen naar ons museum over te brengen,” zegt Teun van Dam. “Dat had ze vorig jaar ook gedaan maar toen alles goed en wel klaarstond om de deuren te openen moesten die vanwege het coronavirus meteen weer gesloten worden. Alle voorbereidingen bleken voor niets te zijn geweest. Dit keer zijn de regels echter zodanig dat we erop kunnen inspelen.”

Eigenhandig

De in Rijsbergen wonende Els Aerts-Verschueren, geboren in het Belgische Meerle, is helemaal gek van kerststallen. “Toen ik in 1970 met mijn Jos trouwde, kreeg ik van een oom een kerststal als huwelijkscadeau en ontstond bij mij het idee om kerststallen te gaan maken en te gaan verzamelen”, vertelt ze. De actieve, creatieve en cultureel ingestelde Els bezit inmiddels ruim 300 exemplaren. Een groot aantal daarvan heeft ze in alle maten en kleuren, en met allerlei soorten materiaal, eigenhandig in elkaar geknutseld. Wanneer Els tijdens het shoppen - zowel in eigen land als daarbuiten - een kerststalletje tegenkwam dat haar beviel, nam ze dat ook mee naar huis. Dan is er nog een behoorlijk deel dat ze van anderen kreeg.

Superklein

Terwijl zij haar verhaal doet, stappen twee bejaarde dames het museum binnen. Pas wanneer een vaccinatiebewijs is getoond en aan andere geldende regels is voldaan, mag het tweetal de aangegeven looproute volgen om de met zorg en fraai ingerichte vitrines te bewonderen Zelfs de allerkleinste prullaria, amper tussen twee vingers vast te houden, zijn weggezet. Er zijn dan ook stalletjes die bij wijze van spreken in broek- of jaszak zouden kunnen passen.

Bijzonder

Els Aerts lokt de twee hiervoor reeds aangehaalde dames mee naar de plek waar twee van haar meest geliefde kerststallen te vinden zijn. Zij legt uit waarom juist deze stalletjes zo bijzonder zijn voor haar. “ Deze is de eerste die ik kreeg en daar, dat is een stalletje die door mij als allerlaatste is gemaakt toen we met het coronavirus werden opgescheept.”