De Gemeente Zundert wil 130 statushouders tijdelijk onderbrengen op De Krabbebossen.
De Gemeente Zundert wil 130 statushouders tijdelijk onderbrengen op De Krabbebossen. FOTO ARCHIEF STICHTING ERFGOED JUZT

‘Het gaat echt om een tijdelijke voorziening’

ZUNDERT - De Gemeente Zundert onderzoekt of statushouders tijdelijk kunnen verblijven op De Krabbebossen in Rijsbergen. Zij is bereid dit onder randvoorwaarden toe te staan. Daar wordt op dit moment aan gewerkt.

 

DOOR ADDO SPRANGERS


Sinds het vertrek van jeugdzorginstelling Juzt worden de panden op het terrein antikraak bewoond. De Gemeente Zundert wil De Krabbebossen gaan herontwikkelen en een toekomstperspectief bieden aan het gebied. Een dergelijke ontwikkeling neemt circa twee tot drie jaar in beslag. In de tussenliggende periode kan deze locatie tijdelijk beschikbaar komen als tussenvoorziening voor statushouders.


Samenwerking

Hiermee reageert de Gemeente Zundert samen met acht gemeenten in de regio (Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Oosterhout) op de landelijke oproep om ruimte te maken in de overvolle azc’s. Bij gebrek aan geschikte woonruimte, blijven statushouders nu noodgedwongen, te lang en onterecht in de azc’s. Dit wordt gezien als een onwenselijke en onmenselijke situatie. De gemeenten zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing. Daarom onderzoeken de gemeenten of De Krabbebossen geschikt is als tijdelijke tussenvoorziening.


Maximaal 130 statushouders

Op deze plek is volgens de Gemeente Zundert ruimte voor maximaal 130 statushouders. Burgemeester Joyce Vermue noemt dat aantal reëel. “Een aantal van 130 statushouders, in elke denkbare samenstelling, is haalbaar. De huidige gebouwen op het terrein zijn in principe toereikend. Ook alle basisvoorzieningen zijn reeds aanwezig.” De statushouders zijn al toegewezen aan één van de gemeenten in deze regio. Statushouders hebben een verblijfsvergunning en starten met hun inburgering. Zij zijn geen asielzoeker meer. Vanaf komend voorjaar zouden zij, groepsgewijs, hier hun intrek kunnen nemen. Een tussenvoorziening biedt hen een veilige woonplek totdat er een woning is in één van de negen gemeenten.


Tijdelijk

De voormalige zorginstelling De Krabbebossen, waar zelfstandige woonruimtes momenteel nog op basis van antikraak worden bewoond, is tijdelijk beschikbaar. Dit is een harde eis van de Gemeente Zundert, welke door burgemeester Joyce Vermue ook wordt benadrukt . Zij wil ook niet spreken over opvang van statushouders. “Dat is niet het juiste woord. Het gaat echt om een tijdelijke voorziening. Deze statushouders zitten nu nog noodgedwongen in het azc, maar hebben recht op een woning in de regio. Als gemeenten in de regio nemen we nu onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. De mogelijkheden liggen immers niet voor het oprapen. Er is een grote druk op de woningmarkt.”


Randvoorwaarden

Daarnaast dient er volgens de Gemeente Zundert gelijktijdig te worden gestart met de toekomstige herontwikkeling van het gebied. Bovendien mag de tussenvoorziening geen extra belasting zijn op het onderwijs in Rijsbergen. ‘Last but not least’ moet het gehele project voor de Gemeente Zundert zogezegd budgetneutraal uitpakken. Er wordt nu aan deze en andere voorwaarden gewerkt. Volgens burgemeester Joyce Vermue is de Gemeente Zundert bereid om de zogenaamde ‘tussenvoorziening’ onder de genoemde randvoorwaarden te realiseren. “Met die randvoorwaarden denken wij te kunnen werken aan een duurzame ontwikkeling van het gebied met toekomstperspectief voor de omgeving. Hiervoor is naar verwachting zo’n twee á drie jaar nodig. Hoe die ontwikkeling eruit gaat zien? Het kan totaal iets anders zijn. Vanuit de Provincie Noord-Brabant is er in ieder geval de commitment om hier serieus over mee te denken. Daarnaast wordt hierbij uiteraard ook de directe omgeving betrokken via de omgevingsdialoog.”


Informatie aan omwonenden

Donderdag zijn omwonenden geïnformeerd over het voornemen om statushouders tijdelijk onder te brengen op De Krabbebossen. De omwonenden worden opnieuw bijgepraat als de randvoorwaarden zijn uitgewerkt en worden betrokken bij de gesprekken over de herontwikkeling, zo belooft de Gmeente Zundert. Sterker nog: de omwonenden worden daartoe nadrukkelijk uitgenodigd. Burgemeester Joyce Vermue: “Omwonenden moeten weten waar ze aan toe zijn. Bovendien willen we ook op de hoogte zijn van eventuele zorgen vanuit de omgeving.” De gemeenteraad moet zich in een openbare vergadering nog uitspreken over het voornemen van de Gemeente Zundert. [n]