Afbeelding
Foto: Jeppe Rottier

Dante en Pien lezen ‘Het Achterhuis’: ‘Heel bijzonder dat Anne zo positief bleef’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - In het kader van de leesbevorderingsactie ‘Geef een boek cadeau’ krijgen alle kinderen in groep 7 en 8 van de Bevelandse basisscholen ‘Het Achterhuis’, het dagboek van Anne Frank, cadeau. Zo lazen Pien Meulman en Dante Dogan uit groep 8 van de Bisschop Ernstschool in Goes het inmiddels al bijna 75 jaar oude boek. Het verhaal waarin ze kennis maakten met een meisje vol karakter en humor, dat niet veel ouder was dan zijzelf, maakte veel indruk. 

Voor Dante was het dagboek van Anne Frank iets anders dan hij normaal graag leest. “Over het algemeen lees ik vooral fantasieboeken”, zegt hij. “Dit boek was dus wel even anders, maar juist omdat het waargebeurd is, was het extra bijzonder om te lezen.” Zijn klasgenote Pien las het boek ook voor het eerst. “Het is een boek dat je gelezen moet hebben, vind ik. Bovendien is het ook echt een boek waar je iets uit kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld wel ‘Het Dagboek van een Muts’ lezen, maar daar kun je uiteindelijk niet zoveel waardevols uithalen”, zegt ze. 

“Het dagboek van Anne Frank is een heel waardevol boek, dat ook nog eens spannend is om te lezen en Anne heeft echt haar eigen karakter, daardoor leest het makkelijk weg.” Pien en Dante kunnen zich allebei niet voorstellen hoe erg het moet zijn geweest om in Annes situatie te hebben geleefd. “Als je haar verhaal leest, kom je er wel achter hoe luxe wij kunnen leven”, zegt Pien. “Ik vind het heel bijzonder dat ze in haar dagboek toch positief is gebleven”, gaat Dante verder. “Mensen moeten het boek in ieder geval proberen te lezen, al is het maar een pagina.”