Esmeralda van de Velde (rechts op de foto).
Esmeralda van de Velde (rechts op de foto). Foto: Roland Pijnen

Studenten koken voor wijkbewoners Goes-Oost

GOES - Studenten bereiden en bezorgen maaltijden voor bewoners uit de wijk Goes-Oost. Dit wordt gedaan vanuit Wijkleerbedrijf Goes-Oost, onderdeel van het Hoornbeeck College in Goes. Het wijkleerbedrijf wil mensen bereiken die financieel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

DOOR ROLAND PIJNEN


De reformatorische school voor middelbaar beroepsonderwijs wil hiermee dienstbaar zijn aan mensen. Johnny Lukasse, projectleider Wijkleerbedrijf Goes-Oost en van origine kok, heeft naar eigen zeggen goed contact met de coördinator van voedselbank De Bevelanden. Dit is hoe Wijkleerbedrijf Goes-Oost onder andere in contact kwam met mensen die het financieel niet breed hebben. Betreffende mensen kregen een flyer op de deurmat.
Eerstejaarsstudenten van de opleiding Verzorgende IG van de Hoornbeeck College hebben de eerste maaltijd bereid. Zo’n twintig wijkbewoners haalden de maaltijden stamppot van andijvie met rookworst op school op. Studenten Dienstverlening bezorgen maaltijden aan huis bij de wijkbewoners die hier niet toe in staat zijn, maar toch gebruik willen maken van de maaltijdvoorziening.
Het project duurt tot 7 juli. De maaltijden zijn seizoensgebonden.


Student
Esmeralda van de Velde, een van de leerlingen, is medewerker wonen en welzijn in een verzorgingstehuis en kookt daar maaltijden voor negen bewoners. “Ik kom uit een groot gezin en kook daarnaast ook thuis, om mijn moeder te ontlasten.” Later, als Van de Velde op zichzelf woont, wil ze de juiste kennis en vaardigheden hebben om te koken. “Ik moet niet afhankelijk zijn van eten-bestelsites.” De student loopt momenteel stage. “Ik pas de theorie toe en leer van mijn fouten.” Naast persoonlijke groei steekt Van de Velde ook iets op van de maatschappelijke betrokkenheid. “We moeten niet alleen naar onszelf kijken, maar ook naar de medemens.” Van de Velde voelt zich als een vis in het water in de keuken. “Het ging hartstikke goed. Het koken met vriendinnen is super gezellig. Tegelijkertijd help ik mensen. Dat spreekt me aan.”


Wijkwinkel
De maaltijden kunnen niet op het Hoornbeeck College gegeten worden. Het wijkleerbedrijf kijkt of er een wijkwinkel opgestart kan worden, die daarvoor ruimte biedt. "De winkel moet dienen als plek om andere maatschappelijke projecten te organiseren. Het plan bevindt zich in de onderzoeksfase”, vertelt Lukasse. Het plan kan volgens Lukasse alleen doorgang vinden als er gesubsidieerd wordt.[n]