Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wessel te Gussinklo benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Door: Britta Janssen Algemeen

KAMPERLAND - Literair schrijver Wessel te Gussinklo uit Kamperland is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland reikte hem de koninklijke onderscheiding thuis uit. Hij ontving de ridderorde naar aanleiding van de verschijning van de roman ‘De expeditie’. ‘Dat is het eerste boek dat hij ooit schreef en het wordt nu pas, als zijn laatste boek, uitgegeven’, laat de gemeente Noord-Beveland weten. 

Te Gussinklo schreef op 22-jarige leeftijd zijn eerste roman ‘De expeditie’. In 1986 won hij met zijn tweede boek ‘De verboden tuin’ de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs en de debutantenbeurs van het Fonds voor de Letteren. Met ‘De opdracht’ won hij in 1996 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de F. Borderwijkprijs en de ECI-prijs voor Schrijvers van nu. Ook was hij genomineerd voor de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. Met zijn uitgebreide essay ‘Palestina als adderkluwen. De Israëlische tragedie’ behaalde hij de longlist van de Gouden Uil in 2008. 

In 2016 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en werd ‘De opdracht’ herdrukt. In 2019 verscheen ‘De hoogstapelaar’ waarvoor hij de Zeeuwse Boekenprijs en Bookspot Literatuurprijs ontving. Het boek werd ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In 2020 verscheen ‘Op weg naar de Hartz’. Deze laatste roman behaalde de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021.

Hoogtepunten

‘De werken van te Gussinklo worden getypeerd als hoogtepunten en klassiekers binnen de naoorlogse Nederlandse literatuur’, laat de gemeente Noord-Beveland weten. ‘Decorandus kan worden gekwalificeerd als iemand die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft verricht waarbij de samenleving in zeer belangrijke mate is gebaat. Gelet op de maatschappelijke betekenis en uitstraling van de activiteiten wordt de heer Te Gussinklo benoemd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.’