Waardevolle archiefstukken.
Waardevolle archiefstukken.

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Eeuwen oude woorden

Door: Britta Janssen Algemeen

Je treedt het archief van de gemeente Borsele binnen via twee glazen schuifdeuren, achter die schuifdeuren ligt een wereld aan geschiedenis. In hoge verschuifbare kasten staan rijen met dossierdozen, grote boeken met vergeelde bladzijden en brieven in krullige onleesbare handschriften. In dit doolhof van papierwerk vinden we soms ineens een pareltje. 
Zo ligt er in één van de kasten een bruin kartonnen kokertje. Op het kokertje zijn postzegels geplakt uit de tijd dat we nog met guldens betaalde. In sierlijke letters is het adres van het gemeentehuis erop geschreven met daarnaast de afzender: dhr. M. Wandel.

In het kartonnen kokertje zitten vier papieren. Op alle papieren staat een gedicht of lied. Als je snel kijkt zou je denken dat het gewoon geprint is, maar niets is minder waar. Dhr. Wandel heeft alle liederen met de hand geschreven of beter gezegd gekalligrafeerd. Op één van de papieren staat het Zeeuws volkslied. Dhr. Poldermans heeft het volkslied geschreven en kwam uit ‘s-Gravenpolder. Daar ben ik trots op! Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik zelf lang heb gedacht dat het Zeeuws Vlaamse volkslied het Zeeuws volkslied was. Omdat ik daarmee, dankzij mijn Zeeuws Vlaamse moeder, ben opgegroeid.

Een van de andere papieren is keurig beschreven met het Wilhelmus, alle vijftien verzen wel te verstaan. Met koningsdag in het vooruitzicht komt dit lied weer even dichterbij. Met trots en met de hand op ons hart zingen we elk jaar uit volle borst mee. Maar wie bedacht dit lied en wat betekent het eigenlijk? Dhr. Wandel vermeldt keurig netjes zijn bron. “Overgenomen van de Dichter Marnix van Sint Aldegonde.”
Officieel bewezen is het niet, maar er wordt aangenomen dat Marnix van Sint Aldegonde het Wilhelmus heeft geschreven in het begin van de Tachtjarige oorlog. Toen de Lage Landen in opstand kwamen tegen de Spaanse koning Filips II. In deze jaren werd Willem van Oranje het symbool van de opstand tegen Spanje. Het is een zogenaamd geuzenlied.

Het Wilhelmus werd geschreven rond 1570 en in 1932 werd het ons officiële volkslied. Nog altijd zingen we deze eeuwen oude woorden. Koningsdag staat voor de deur, nu heeft u een aantal leuke weetjes die u kunt vertellen na het zingen van het Wilhelmus.

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele

Burgemeester Gerben Dijksterhuis.