Afbeelding
Foto: Gemeente Veere/Mirjam Brouwer

Medaille voor mensenredder Berry van Goudswaard

Door: Britta Janssen Algemeen

VEERE - Bij jachthaven Oostwatering in Veere heeft Berry van Goudswaard uit Kamperland maandagavond de bronzen medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt gekregen, omdat hij in 2020 3 mensen uit het Veerse Meer heeft gered. 

Op 24 augustus 2020 zag Van Goudswaard een zeilboot omslaan toen hij aan het werk was voor het waterschap. Met het schip waarop hij voer, schoot hij te hulp. De 3 personen, 2 mannen en een zwangere vrouw, konden zich door de ontstane paniek amper drijvend houden in het 10 meter diepe water. Ze waren ervaren zeilers, maar droegen geen zwemvest. 

Van Goudswaard probeerde via de gladde laadklep aan de voorzijde van zijn schip de vrouw de hand te reiken. Dat lukt met enige inspanning, waarna hij de vrouw aan boord kon trekken. Beide mannen werden door de wind bij de klep weggeduwd en konden zich amper boven water houden. Van Goudswaard heeft vervolgens bliksemsnel de vrouw in veiligheid gebracht, twee reddingsboeien gepakt en deze naar de mannen toegeworpen. Met behulp van een lijn zijn ze naar de achterzijde van het ponton geleid. Daar kon de redder beide mannen via de trap uit het water trekken. 

Achteraf bleek uit onderzoek dat het zwaard van de zeilboot was gebroken, waardoor de zeilers geen schijn van kans hadden. Door het, vooral snelle en adequate, handelen van Van Goudswaard is voorkomen dat de mensen zouden verdrinken. Daarom kent de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen hem een bronzen medaille toe.