De raadsboerderij in Heinkenszand.
De raadsboerderij in Heinkenszand. Foto: Britta Janssen

Coalitieplannen zonder winnaar in Borsele

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND – De huidige coalitie in Borsele – SGP/ChristenUnie, CDA en PvdA – willen ook de komende vier jaar samen verder. Daarmee zetten ze de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, Lokale Partij Borsele (LPB), buitenspel.

Informateur Gerard Rabelink bracht vrijdag zijn bevindingen naar buiten na zijn gesprekken met alle partijen in de gemeente Borsele. Als winnaar van de verkiezingen van vorige maand stelde de LPB, die groeide van drie naar vijf zetels, de oud-burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland aan als informateur. “Hij is onafhankelijk en komt ook uit een lokale partij”, verklaarde LPB-fractievoorzitter Rien van Hekken deze keuze. De LPB is na de verkiezingen even groot als SGP/ChristenUnie en CDA, alle drie hebben ze vijf zetels, maar de informateur kreeg te horen dat de drie huidige coalitiegenoten samenwerking met de lokalen niet zien zitten. “Voor SGP/CU, CDA en PvdA ontbreekt het vertrouwen in een stabiel bestuur met de LPB”, vertelt Rabelink. “Dit komt door besluiten uit het verleden, zoals rondom het asielzoekerscentrum, de brandweerpost en de tweede supermarkt in Heinkenszand.”

Beloond

Procentueel gezien kreeg de LPB de meeste stemmen bij de verkiezingen. De winnaars wilden graag besturen en zagen een coalitie voor zich met SGP/CU en VVD. “Dit is niet te realiseren, omdat SGP/CU expliciet aangaf niet te willen deelnemen aan een coalitie met de LPB”, vertelt Rabelink. “De VVD heeft aangegeven geen wethouder te kunnen leveren voor een coalitie.” 

CDA, PvdA en SGP/CU willen hun samenwerking continueren, aldus Rabelink. “Hun argument hiervoor is dat de kiezer hun gevoerde beleid heeft beloond met meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen.”

Gekwetst

De LPB had de hoop om te besturen, maar die hoop is vervlogen, reageert Van Hekken op de conclusies van de informateur. “Dit stelt ons, als grootste partij, zeer teleur”, aldus de fractievoorzitter. “We hebben de afgelopen vier jaar ons best gedaan in de oppositie en uitspraken over een gebrek aan vertrouwen in onze partij kwetsen ons. Ik lig nooit wakker, maar hiervan kon ik een nacht niet slapen.” 

Het gebrek aan vertrouwen wordt gerelateerd aan raadsbesluiten. “Daar hebben we grote moeite mee, want zo lijkt het alsof je binnen de gemeenteraad geen andere mening mag hebben. Dat zit ons het meest hoog.”

Speerpunten

Alle Borsele partijen zijn het erover eens om voor de komende vier jaar een bestuursprogramma te maken. Speerpunten hierin zijn woningbouw, leefbaarheid, duurzaamheid en energietransitie en zoetwaterhuishouding. “Mijn bevindingen zijn niet bevredigend voor de LPB”, concludeert Rabelink. “Mijn advies is dat de LPB een leidende rol neemt in het opstellen van het bestuursprogramma, om het vertrouwen terug te winnen.” Daar gaan de lokalen voor, zegt Van Hekken. “Door hierin een belangrijke rol te spelen kunnen we ook doelen bereiken. En we willen op een goede manier oppositie gaan voeren. Al zal het resultaat voor onze kiezers daar niet zo groot zijn als in de coalitie.”