Ranj Yousif, projectmanager bij Selecta Infratechniek.
Ranj Yousif, projectmanager bij Selecta Infratechniek.

Glasvezelaanleg in centrum Goes is groot project

Door: Jeppe Rottier Algemeen

GOES - De komende tijd zal het een bekend gezicht blijven in de binnenstad van Goes; opengebroken straten en grote rollen oranje kabel. De aanleg van het glasvezel is een groot project, zeker in een stadscentrum. 

‘’Op dit moment zijn we bezig om in Goes en Vlissingen voor alle huishoudens glasvezel van KPN aan te leggen’’, zegt Ranj Yousif, projectmanager bij Selecta Infratechniek. ‘’Zoals we hebben gezien met het vele thuiswerken en de toename van technologie, is er grote behoefte aan een sterker internetnetwerk.’’

Zodra een gemeente heeft ingestemd met het plan van de opdrachtgever, in dit geval KPN, gaan Yousif en zijn team aan de slag. Eerst wordt een plan van aanpak gemaakt, waarna er geulen gegraven worden van ongeveer zestig centimeter diep en dertig centimeter breed, waarin de kabels worden gelegd. Nadat de kabels in de grond liggen worden ze aangesloten op de meterkast en geactiveerd. ‘’Uiteraard zijn er veel uitdagingen in het stadscentrum. Zo heb je veel meer te maken met omgevingsmanagement en moet je duidelijk communiceren met de ondernemers.’’ Ook de natuurstenen die onder andere op de Grote Markt liggen, maken het openbreken en dichtmaken van de straat een stuk lastiger. ‘’Onder de natuurstenen ligt veel verharding die doorbroken en hersteld moet worden. Dat maakt het proces lastiger’’, legt Yousif uit. ‘’Nadat de kabel is aangelegd, leggen we alles terug op zijn plek en de huisaannemer van de gemeente ontfermt zich dan over het herstellen van de straten en natuursteen.’’ Een ander belangrijk onderdeel van hun werkzaamheden is contact houden met de ondernemers. ‘’We laten iedereen weten wanneer de straat open zal liggen en we zorgen altijd dat de winkels toegankelijk blijven.’’ Op dit moment vindt de aanleg van de KPN glasvezelkabels plaats, herkenbaar aan de oranje kleur. Of ook Delta hun glasvezelkabels, groen van kleur, binnenkort wil gaan aanleggen in het centrum van Goes is nog niet duidelijk.