Op de hoek van de Pyntorenstraat met de Bocht van Guinea en Oostwal wil de gemeente vluchtelingen opvangen.
Op de hoek van de Pyntorenstraat met de Bocht van Guinea en Oostwal wil de gemeente vluchtelingen opvangen.

Vluchtelingenopvang in Pyntorenstraat en Zonnebloemstraat Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De gemeente Goes werkt er hard aan om voor 1 september 50 vluchtelingen uit Oekraïne huisvesting te bieden in een complex aan de Pyntorenstraat en 30 personen in de Zonnebloemstraat in Goes. “In de buurt van de Jozef Israëlsstraat willen we twaalf of meer losse huurwoningen aanbieden aan mensen uit Oekraïne”, maakt burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes bekend. 

Goes huisvest al Oekraïners in de Marnixflat en De Motte, op het terrein van zorgorganisatie Emergis. Die bieden plaats aan respectievelijk 80 en 76 mensen. Omdat de Marnixflat wordt gesloopt, is er voor de vluchtelingen daar nieuwe woonruimte nodig. “De afspraken voor de sloop waren er al voordat de vluchtelingen kwamen”, licht de burgemeester toe. De gemeente probeert 200 opvangplekken voor Oekraïners te creëren. “We zitten nu op 160 plaatsen.”  

Haast

Aan de Zonnebloemstraat 45-47 en op de hoek Pyntorenstraat, Oostwal en Bocht van Guinea zijn twee wooncomplexen beschikbaar. “Daar willen we vooral gezinnen, mensen met ongeveer hetzelfde dag- en nachtritme, onderbrengen. Met verschillende groepen mensen zou er eerder wrijving kunnen ontstaan.” De complexen moeten nog geschikt gemaakt worden voor deze huisvesting. “Met het verbouwen van deze locaties is 1 september een uitdaging”, zegt Mulder, maar de gemeente vindt het belangrijk om vluchtelingen te helpen. “We hebben in de buurt brieven rondgestuurd. Vanwege de haast kunnen we omwonenden niet uitgebreid informeren over de opvang, maar we bieden iedereen gelegenheid om vragen te stellen.” De gemeente draagt zorg voor een veilige woonomgeving voor iedereen, aldus Mulder. Voor de complexen stelt de gemeente een professionele beheerder in. “Deze mensen komen rechtstreeks uit oorlogsgebied. Zij hebben meer nodig dan alleen een huis en een bed.” Het gaat dan bijvoorbeeld om begeleiding.

Veel gemeenten hebben het druk met de opvang van Oekraïners en dat is in Goes niet anders, zegt Mulder. “Er gaan veel ambtelijke uren inzitten en daardoor blijven er soms andere dingen liggen. Dat is niet goed en een reëel probleem.”