Tennet wil het station bij voorkeur in het Sloegebied bouwen.
Tennet wil het station bij voorkeur in het Sloegebied bouwen. Foto: Tennet

Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE - In dorpshuis Vijverzicht in Borssele vindt dinsdag (5 juli) een openbare informatiebijeenkomst plaats over de komst van een nieuw hoogspanningsstation in de omgeving van het Sloegebied. Eén van de bespreekpunten is waar dit station precies gebouwd moet worden. Netbeheerder Tennet heeft locaties in kaart gebracht en vraagt nu inwoners, ondernemers en organisaties mee te denken.

Om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de stijgende vraag naar elektriciteit en de energietransitie is een tweede hoogspanningsstation nodig, legt omgevingsmanager Johanna Breuning van Tennet uit, omdat van het huidige station de maximale capaciteit is bereikt. “Het net moet toegerust worden voor de mogelijke komst van een waterstoffabriek, wellicht een nieuwe kerncentrale en voor de ontwikkelingen met de windparken op zee. Voor het produceren van waterstof is veel elektriciteit nodig.” Het nieuwe station wordt naar schatting vijfhonderd tot zeshonderd meter bij tweehonderd meter groot. “We moeten nog bepalen hoeveel transformatoren er nodig zijn.”

Omdat in het Sloegebied meerdere energievoorzieningen en infrastructuur hiervoor bij elkaar komen, wil Tennet het station in dat industriegebied bouwen. De stroomkabels van de windparken op zee komen hier aan land, er staat al een hoogspanningsstation en er wordt een converterstation gebouwd om de gelijkstroom van zee naar wisselstroom om te zetten voor het hoogspanningsnet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tennet hebben voorkeurslocaties voor het nieuwe hoogspanningsstation op een rijtje gezet. “Wij hebben geen voorkeur voor een locatie. De provincie Zeeland en gemeente Borsele gaan voor het terrein aan de Liechtensteinweg dat eigendom is van North Sea Ports en beschikbaar is. Op die plek veroorzaakt het station zo min mogelijk overlast voor de omgeving.” Voor het aansluiten van het station op de hoogspanningslijn zijn masten nodig en dat heeft impact op de omgeving, bijvoorbeeld op de uitstraling van het gebied.
De tweede mogelijkheid is een buitendijks terrein dat gedeeltelijk van EPZ is. “De derde locatie wil de omgeving niet, omdat dit buiten het Sloegebied ligt. Het enige voordeel daarvan is dat het direct onder de hoogspanningsverbinding ligt, waardoor het station er makkelijk op aan te sluiten is. Het streven is om het station in het Sloegebied te bouwen, maar als dat niet kan, willen we daarover transparant zijn.”

Het locatieonderzoek is volgens Breuning op hoofdlijnen uitgevoerd en nu vragen het ministerie en Tennet de regio naar suggesties. Bij de bijeenkomst op 5 juli, waarvan de vrije inloop om 19.00 uur begint, zijn medewerkers van het ministerie en Tennet aanwezig om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Waarschijnlijk zijn eind november de locatie-alternatieven geïnventariseerd. Daarna volgt een concept-plan. De verwachting is dat begin 2024 de locatie vastgesteld wordt. Als alle vergunningen rond zijn kan de bouw begin 2026 beginnen en medio 2028 kan het station dan in bedrijf worden genomen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op tennet.eu/sloegebied. Via rvo.nl/hos zijn de plannen tot en met donderdag 28 juli in te zien en kunnen belanghebbenden ook reageren.

Het zoekgebied met de drie voorkeurslocaties.