Bakary in de keuken van Segundo
Bakary in de keuken van Segundo Foto: Eigen foto

Het dubbele succes van arbeidsintegratie

GOES - De afgelopen maanden hebben meerdere vluchtelingen werk gevonden in de gemeenten op de Bevelanden en de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit kon plaatsvinden door nauwe samenwerking met regionale ondernemers, de gemeenten en VluchtelingenWerk. Hoe is het deze partijen samen gelukt om met succes deze vluchtelingen aan het werk te krijgen?


Netwerken voor een nieuwe baan

VluchtelingenWerk Nederland streeft naar passende arbeidsplaatsen voor vluchtelingen. Neem bijvoorbeeld Bakary; hij werkte in Gambia als kok in een resort dus lag het voor de hand voor hem een plek in een restaurant te zoeken. Werkgevers zijn soms terughoudend met het aannemen van iemand die nog niet lang in Nederland is vanwege de taalvaardigheid en de cultuurverschillen. Gelukkig had de maatschappelijk begeleider van Bakary contact met de eigenaren van restaurant Segundo. En hoewel men ook bij Segundo kort twijfelde, kreeg Bakary wel een kans om te laten zien wat hij kon. En dat pakte voor alle partijen, onder begeleiding van VluchtelingenWerk, geweldig goed uit. Volgens zijn nieuwe werkgever werkt Bakary voor tien.


Zonnige toekomst

Op Schouwen-Duiveland startten de nieuwe Bevelanders Osama en Yousef, onder begeleiding van jobcoach Johan, als logistiek medewerkers bij de Saman Groep in Zierikzee. Ook deze werkgever wil een duurzame werkrelatie opbouwen met de nieuwe werknemers door ze een goede integratie en een degelijke opleiding te bieden. Het Schouwse bedrijf draagt hiermee bij aan een zonnige toekomst voor de klant, zichzelf én voor deze statushouders.

De 55-jarige Majd Sheikh Habib werkt sinds december bij de Jumbo in Goes. Zijn bedrijfsleider Paul Duijnstee twijfelde in het begin wel even; hij had geen ervaring met werknemers met een vluchtelingenachtergrond. Uiteindelijk besloot hij hem toch aan te nemen. Paul: “Majd was enthousiast en hoewel hij de taal nog niet zo goed sprak voelde ik wel dat de wil er was.” Nu is hij erg tevreden met Majd. “Vooral omdat hij punctueel is, goed met klanten overweg kan en altijd vrolijkheid meebrengt.”


Ahmad tipt andere vluchtelingen: leer de taal!

Ook de Syrische Ahmad heeft zijn draai gevonden. Al tijdens de inburgering wilde hij zo snel mogelijk aan het werk. Om de taal beter te leren en vanwege zijn liefde voor vogels ging hij aan de slag bij een dierenwinkel in Goes. Ondertussen oriënteerde hij zich op de Nederlandse arbeidsmarkt en koos hij voor een opleiding tot beveiliger bij Elie in Goes. Vooral omdat hij graag met mensen werkt, snel aan de slag wilde en er veel baankansen lagen. Inmiddels heeft hij zijn theorie-examens gehaald en nu rest enkel nog een praktijkexamen. Ondanks zijn proactieve houding stelt hij: “Ik heb geleerd dat je het beste iets rustig aan kunt doen, stap voor stap. Als je de tijd neemt voor het leren van de taal gaat Nederland voor je open.”


Krapte op de arbeidsmarkt

Gelukkig zien steeds meer Zeeuwse ondernemingen in dat met het beschikbaar stellen van deze ‘kansplaatsen’ het mes aan twee kanten snijdt. Enerzijds bieden ze mensen toekomst door op een natuurlijke manier te integreren in de samenleving; anderzijds kunnen bedrijven hierdoor op solide wijze hun vaak te krappe personeelsbestand uitbouwen. De gemeenten en VluchtelingenWerk hebben hiermee een vruchtbare samenwerking.

Voor meer informatie: debevelanden@vluchtelingenwerk.nl.[n]

Majid en Paul
Osama en Yousef tekenden bij de Saman Groep in Zierikzee