Rinus Verdonk, Bianca Vermeulen en burgemeester Dijksterhuis.
Rinus Verdonk, Bianca Vermeulen en burgemeester Dijksterhuis. Foto: Britta Janssen

‘Het mooie is dat het begint bij je familie’

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - Vele hartverwarmende reacties kreeg Rinus Verdonk uit ‘s-Heerenhoek op het ontvangen van zijn lintje. Dat gunnen hij en burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele anderen ook. De burgemeester drukt familie en vrienden van inwoners die zich inzetten voor de samenleving op het hart contact op te nemen als zij denken dat een koninklijke onderscheiding verdiend is. Er zijn voorwaarden aan verbonden, maar Bianca Vermeulen van de gemeente helpt aanvragers graag met de procedure. “Er zijn veel bescheiden mensen die zich al jarenlang onder de radar inzetten als vrijwilliger en we vinden het belangrijk dat zij ook in beeld komen voor een lintje”, zegt Dijksterhuis.

Soms komt iemand overduidelijk in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding. De burgemeester roept mensen die twijfelen of hun naaste aan de voorwaarden voldoet juist ook op contact op te nemen met Bianca Vermeulen. Er is het nodige papierwerk mee gemoeid, maar Vermeulen begeleidt aanvragers daarbij graag. “Voor de persoon zelf is het vaak logisch om vrijwilligerswerk te doen, maar het is niet vanzelfsprekend”, stelt Dijksterhuis. “Veel voor anderen kunnen doen, is een gave. Het gaat niet om de aantallen lintjes die we kunnen uitreiken, maar het in het zonnetje zetten van mensen die er eentje verdienen.” Daarvan is Rinus Verdonk volgens de burgemeester een mooi voorbeeld. “Hij doet vrijwilligerswerk niet omdat het moet, maar omdat hij het leuk vindt. En zo enthousiasmeert hij ook anderen om vrijwilligerswerk te doen.”

Glutenvrije appeltaart

Verdonk kreeg in 2020 - in coronatijd - een lintje voor tientallen jaren inzet bij meerdere verenigingen en comités van het handboogschieten. “Schieten is mijn leven. Mijn vader zat ook in het bestuur van de schutterij en zo is mij het vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten.” Verdonk is op zijn 69e nog steeds bestuurslid. “Ik probeer het werk af te bouwen, maar dat valt niet mee. Ik ben nog steeds fanatiek.” Zo plant hij vakanties tussen wedstrijden door. Verdonk ziet zijn lintje als blijk van waardering. “Het mooie is dat ik het dankzij mijn familie gekregen heb. Mijn schoondochter Carolien heeft het vuurtje aangewakkerd. Zij besprak het met mijn zoon Tom en die wist zeker dat ik een lintje zou waarderen.” Zijn schoondochter zocht contact met Bianca Vermeulen en zo ging het balletje rollen. Voor de mensen om Verdonk heen begon een tijd van stiekeme zaken regelen en geheimen bewaren. Na de uitreiking heeft Verdonk genoten van alle verhalen hierover. Zo wordt voor de lintjesaanvraag vaak de secretaris van de vereniging waaraan de vrijwilliger verbonden is gevraagd om de benodigde documenten aan te leveren. “Maar die secretaris was ik zelf, dus dat ging niet”, lacht Verdonk. “Mijn zoon is toen stiekem in het kantoor gaan zoeken naar de papieren.” Om hem uiteindelijk te kunnen verrassen met het lintje lokte zijn familie Verdonk met een zelfgebakken appeltaart van zijn schoondochter. “Een glutenvrije appeltaart. Mijn vrouw en ik eten glutenvrij en een appeltaart zonder gluten bak je niet zomaar. Dus daar bleven we wel voor thuis.”

Wie meer informatie wil opvragen over het aanvragen van een lintje kan kijken op www.lintjes.nl en contact opnemen met Bianca Vermeulen van de gemeente Borsele, via 0113-238375 of jmavermeulen@borsele.nl.