Afbeelding

Sint Maartensbrug

Deze foto draait duidelijk niet om de Sint Maartenbrug, hoe pittoresk ook. Nee, we nemen deze keer wat omringende details door die u ter plekke ontgaan, omdat u op het bruggetje alle aandacht voor het verkeer daar dient te hebben. Nu kunt u rustig en veilig meekijken.


Allereerst: de Nederlandse vlag hangt goed. Ten tweede: de zilvermeeuw zit daar lang niet altijd. Ten derde: de linker dukdalf mist z’n witte pet. Ten vierde: in de kademuur is het Goese wapen ingemetseld; aan de havenkant is hetzelfde te zien. Ten vijfde: er staat een flinke houten bak met bloemetjes die de gemeente buiten zet. Het zijn geraniums (rood) en vooral petunia’s (roze, wit en lila). Aan de andere kant van de haveningang staat nog zo’n fleurige bak.


Ten zesde (en dáár wil ik u hebben): de twee bloembakken staan op constructies van planken, die achter de dukdalven in het water staan. Jarenlang worstelde ik met de vraag waar deze twee houten constructies nu eigenlijk voor dienen. Toch niet om er bloemetjes op te kunnen zetten? Je kunt er maar mee zitten en misschien zien oplettende lezers de oplossing al lang. Die werd mij desgevraagd aangereikt door havenmeester Cor, die al brug ophalend vertelde dat die constructies verhinderen dat daar een bootje gaat liggen; dat mag niet, want er ligt een leiding in of op de waterbodem. Ten zevende (het getal der volheid): rechts hangt aan de kademuur een geel bord met een grote Z en daaronder: ‘Aardgas’. Zo zien we maar weer: je bent geneigd ver te zoeken, maar de oplossing van een probleem is vaak zeer dichtbij te vinden. In dit geval: op nog geen meter afstand! De Z staat voor zinker: een leiding op of in de waterbodem. Onzichtbaar, vandaar het waarschuwingsbord én de plankenconstructies.


Probleem opgelost, maar tegelijkertijd slaat mijn fantasie op hol, terug de historie in. In 1860 startte de gasfabriek, gelegen aan de huidige Westhavendijk, met het fabriceren van gas uit steenkool om de Goese straten te verlichten. Hierover gaat – toevallig! – de aflevering van de rubriek Bevelands Heem in deze Bode. Leuke gedachte toch, dat het gas van die gasfabriek misschien ook wel onder de haveningang doorging? Inmiddels is er van alles rond het gas veranderd. Aardgas is zelfs een (duur) probleem geworden, maar van een geheel andere orde dan het probleem van de raadselachtige houten constructies met bloemetjes erop. Maar helaas kunnen we hier niet álles oplossen…[n]


Tekst en foto: Arend van der Wel