Afbeelding
Foto: Annet Eekman

'Zo lang het kan, blijf ik het zeker doen'

VLISSINGEN – In de aanloop van Film by the Sea, dat dit jaar in Cine City plaatsvindt van 9 tot 18 september, komen in De Bode een aantal mensen aan het woord die nauw betrokken zijn bij de organisatie van het gerenommeerde filmfestival. Dit keer is Louisa Heijboer aan de beurt. Zij is dit jaar voor de tiende keer actief als één van de meer dan honderd vrijwilligers.


DOOR JESSICA ROVERS


Wat het vrijwilligerswerk bij Film by the Sea zo leuk maakt zijn volgens Louisa de bijzondere ervaringen die zij opdoet en de afwisseling. “Ik doe elk jaar weer wat anders”, vertelt ze. “Ik begon als student. Ik had toen weinig te besteden en zag het als een mooie kans om niet alleen werkervaring op te doen, maar ook om veel gratis films te zien. Ik leerde mensen kennen en zo ben ik het blijven doen.” De rol die zij het vaakst heeft vervuld is die van gastvrouw. “Ik zorg ervoor dat alles goed verloopt en natuurlijk ontvang ik de mensen. Maar ik heb ook achter deinformatiebalie gestaan.”


Actueel
Louisa heeft gezien hoe het festival zich het afgelopen decennium verder ontwikkeld heeft. “Festivaldirecteur Jan Doense heeft hele leuke ideeën vind ik. Elke editie is weer anders. Ondanks corona is het toch gelukt om de afgelopen twee jaar een heel mooi festival neer te zetten. Het evenement gaat ook echt mee met de tijd. Er wordt gefocust op ontwikkelingen die nu actueel zijn. Dat uit zich in de keuze van gasten, thema's en onderwerpen die centraal staan. Dat vind ik heel goed aan Film by the Sea.”


Minder mainstream
Vanzelfsprekend is Louisa een echte filmliefhebber. “Ik vind het leuk dat je door het festival de kans krijgt wat andere soort films te zien dan die normaal in de bioscoop draaien. Het is de ideale kans om de minder mainstream films te leren kennen en bijvoorbeeld Franse films te zien. Ik hou vooral van Nederlandstalige films. Ik vind veel Nederlandse acteurs leuk en als je ze dan in 'het echt' ziet omdat ze als bezoeker naar Film by the Sea komen, dan is dat heel tof. Ook heb ik schrijver Kluun ontmoet. Hij heeft vorig jaar een luisterboek ingesproken en ik mocht de prijs hiervoor uitreiken. Dat was wel een persoonlijk hoogtepunt.”


Dure auto's
Het zijn niet alleen de bijzondere ontmoetingen die het vrijwilligerswerk voor Louisa zo leuk maken. "Ik heb vorig jaar meegeholpen om de drive-in in de Machinefabriek te begeleiden en toen mocht ik de sleutels van hele mooie, dure auto's aanreiken. Het jaar daarvoor waren er filmvertoningen op de Ferry terwijl deze langs de Zeeuwse kust voer. Ook dat was een unieke ervaring. Je komt op plekken waar je anders niet komt en je kunt lekker kijken achter de schermen. Ik werk in de ICT en de combinatie met het sociale aspect van mijn vrijwilligerswerk bij het festival vind ik heel mooi. Zo lang het kan, blijf ik het zeker doen.”[n]