Orgel voor restauratie
Orgel voor restauratie Foto: Aart Bergwerff

Restauratie orgel in Wissenkerke gereed

WISSENKERKE - De restauratie van het monumentale orgel in de kerk te Wissenkerke is afgerond. 


Het orgel uit 1862 is door orgelbouwer Elbertse uit Soest helemaal gedemonteerd. In de werkplaats in Soest zijn alle orgelpijpen nagekeken, gerepareerd en opgepoetst. Ook het klavier en het registermechaniek zijn zodanig onderhanden genomen dat ze er weer als nieuw uitzien. Ook de orgelkas is geschuurd en in de originele kleur teruggebracht. Het schilderwerk is verzorgd door de Jong schilderwerken uit Waardenburg. Daarna zijn ook diverse onderdelen weer voorzien van nieuw bladgoud. Het resultaat is een orgel dat een lust is voor oog en oor en waarmee de Protestantse gemeente de Ontmoeting weer vele jaren vooruit kan. Het orgel is in 1862 in opdracht van de toenmalige Hervormde Gemeente in Wissenkerke gebouwd door J.J. Vollebregt uit Vught voor een bedrag van F. 2850,00. Het orgel is het enige orgel in Zeeland van deze orgelbouwer. Bij de plaatsing in 1862 was voorzien in een David figuur met harp bovenop het orgel. Helaas bleek de ruimte toch niet toereikend. Als oplossing zijn toen de benen eraf gezaagd. De benen zijn echter wel bewaard gebleven. Bij herplaatsing in 1969 in het huidige kerkgebouw zijn de benen weer tevoorschijn gekomen en weer aan David vastgemaakt. Hij heeft nu een plaats voor het orgel gekregen.

De restauratie is mogelijk gemaakt door een forse subsidie van de Provincie Zeeland en een aanvullende subsidie van het Rijk. Echter niet alle kosten waren subsidiabel. Daarom is de Protestantse gemeente een actie gestart om mensen een orgelpijp te laten adopteren. Deze actie loopt nog steeds. Reeds vanaf € 50,00 kan een orgelpijp worden geadopteerd.

De hele restauratie is begeleid door Aart Bergwerff. Hij is niet alleen orgeladviseur maar ook docent orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Om het gereedkomen van de restauratie te vieren wordt op monumentendag 10 september het kerkgebouw aan de Voorstraat 20 te Wissenkerke opengesteld voor publiek. De openingstijden zijn van 10.00 - 12.00 en van 13.00 tot 16.00. Als afsluiting vindt er om 15.00 een concert plaats. Dit concert zal worden gegeven door Aart Bergwerff. Medewerking zal worden verleend door saxofonist Raaf Hekkema. Op het programma staat onder meer een vioolconcert van Bach in een bewerking voor orgel en saxofoon. Toegang is gratis. Een gift bij de uitgang wordt op prijs gesteld.[n]