Gastvrouw Angela Schaap in gesprek met chef-kok Jacco Walraven.
Gastvrouw Angela Schaap in gesprek met chef-kok Jacco Walraven. Foto: Erica van Strien

‘Beleving is onderdeel van onze kwaliteit’

Door: Erica van Strien Algemeen

GOES - Angela Schaap (35) is een van de gastvrouwen bij restaurant De Beren en dochter van franchisenemer Peter Schaap. Ze kreeg het horecavak met de paplepel ingegoten. Toch zag het er even naar uit dat ze een andere richting zou inslaan door haar keuze voor de opleiding tot sociaalpedagogisch werker. Chef-kok Jacco Walraven (47) heeft de liefde voor het vak ook van huis uit mee gekregen. “Maar de plek waar je je vak uitoefent is allesbepalend. Hier krijg ik meer energie dan het me kost om voor elke gast alles uit de kast te halen.”

De Berenfamilie telt maar liefst 57 restaurants, maar de Goese vestiging is de eerste op Zeeuwse bodem. Zowel Angela als Jacco werken er vanaf de opening in 2020. Angela: ” Ik werk vanaf mijn 13e in de horeca. Eerst bij Délifrance (wij noemden dat in Rotterdam een broodjeszaak maar dat mocht niet) als afwashulp op de zaterdagmiddag bij mijn vader en moeder in Barendrecht. En dan ga je langzaam naar de voorkant, bedienen. Mijn vader doet zijn leven lang al veel vrijwilligerswerk voor mensen met een beperking. Ik heb daar veel van gezien en wilde om die reden graag de opleiding SPW gaan doen. Toen ik 17 was vroeg mijn vader of ik een tussenjaar wilde nemen omdat hij personeel zocht voor de broodjeszaak. Tja, toen proefde ik de fulltime horeca…Van dat laatste jaar van SPW is dus nooit wat gekomen”, lacht Angela. “Daarna heb ik nog 10 jaar bij mijn moeder gewerkt voor de Bezorg-Beer. Toen mijn vader hier 2,5 jaar geleden in Goes begon vroeg hij of ik mee ging. Het was wel een hele moeilijke keuze maar ik vond dit leuker dan alleen de bestellingen en telefoon opnemen bij de bezorgbeer. Dat gaf de doorslag. Met gasten werken vind ik echt geweldig. De gezelligheid en de waardering die ze hebben voor ons. De verhalen die je hoort van gasten. Het is het hele plaatje, het geeft me enorm veel voldoening.

Structuur

De vader van Jacco was kok in het leger. Ook hij was al jong veel in de keuken te vinden. Na de mbo vond hij jarenlang een uitdagende baan in verschillende restaurants van een vakantiepark. Het concept van De Beren ontdekte hij in Schiedam. “Het was de eerste keer dat ik in een restaurant ging eten en het niet op kreeg. Nu zijn de porties wel wat aangepast. Zeker in het kader van voedselverspilling: je moet genoeg eten hebben, maar ook niet zoveel dat van ieder bord de helft weggegooid wordt. In Roosendaal zit de dichtstbijzijnde vestiging van De Beren. Als we met ons gezin op pad gingen kwamen we nogal eens op de terugweg uit bij het restaurant. Het concept beviel me enorm. Beroepsdeformatie - ik geef het toe - ik zit niet hetzelfde te eten in een restaurant als andere gasten. Ik let vooral op personeel, de structuur in een restaurant. Ik probeer erachter te komen wie een runner is, wie de bestellingen opneemt, wie drankjes en het eten brengt.” Dan, schaterlachend: “Maar dan wil mijn vrouw bijvoorbeeld nog wat drinken bestellen en dan zeg ik ‘nee dat moet je niet bij haar bestellen want zij brengt alleen het eten!‘. Ik dacht vaker dat ik hier best zou willen werken. Toen de Beren in Goes kwam ben ik gaan solliciteren.”

Enthousiaste collega’s welkom

Jacco: “De uitstraling en de kaart horen echt bij het concept, maar we kleuren de lijntjes zelf in omdat we werk maken van onze gasten. Onze open keuken zorgt dat we feeling houden met de collega’s op de vloer en het contact met de gasten als inspiratiebron behouden. Want echt, de beleving die wij onze gasten bieden is zeker zo belangrijk als de kwaliteit van de gerechten.” Jacco geeft een voorbeeld uit de praktijk: “Twee gasten bestelden chateaubriand, die kom ik aan tafel uitserveren en snijden. Hun zoontje had een frikandel op zijn bord. Met de grote messen sneed ik ook zijn frikandel aan tafel. Niet met uitjes, maar toch wel heel speciaal! Die beleving nemen de gasten mee naar huis.”
Angela: “We zoeken personeel voor de koude en warme kant. Ook gastvrouwen zijn zeer welkom. Je kunt bij ons wel groeien, we hebben snel genoeg door of iemand meer kan. Fysiek is het een uitdagend beroep, want de bediening is op twee vloeren en er is alleen een lift voor de gasten. Op drukke dagen telt mijn stappenteller gemakkelijk 14.000 stappen en dat vraagt - om het maar in stijl te zeggen - wel een berenconditie.”

PASPOORT:

Naam: Jacco Walraven
Woonplaats: Goes
Burg. Staat: Gehuwd, vader van River (14) en Viggo (11)
Opleiding: Mbo hospitality en floormanager
Hobby: Goochelen

Naam: Angela Schaap
Woonplaats: Bergen op Zoom
Burg. Staat: Samenwonend, moeder van Angenita (11)
Opleiding: Mbo Sociaal Pedagogisch Werk
Hobby’s: Boksen, leuke dingen doen met gezin

Angela Schaap.
Jacco Walraven.