Burgemeester Gerben Dijksterhuis (r) bij de Stoomtrein Goes-Borsele.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis (r) bij de Stoomtrein Goes-Borsele. Foto: Gemeente Borsele

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Kilometers spoor

Door: Redactie Algemeen

“Geen NS-treinen in hele land door regionale staking personeel”, “uitgestorven stations door NS-staking” en “reizigers balen steeds meer van treinstakingen”. U heeft het vast langs zien komen in het nieuws of misschien had u er zelf ook wel last van: begin september reden in heel Nederland geen treinen. En ik zou de burgemeester van Borsele niet zijn, als ik daarbij niet gelijk aan onze eigen gemeente moest denken.

Voor intercity’s, sprinters en sporen die ons met de rest van Nederland verbinden, moeten we naar onze buurgemeentes. Maar om met de trein te reizen kunnen we gewoon in Borsele blijven. Want een trein hebben we zeker wel. ‘Onze’ stoomtrein geniet landelijke bekendheid.

Wie ooit in het voertuig heeft gezeten weet dat alles in de trein nostalgie ademt. De houten bankjes, de geur van kolen en de aankleding van de coupés zorgen ervoor dat je je even in een ander tijdperk waant. Het maakt de treinreis tot een ware belevenis.

Ooit was het spoor in gemeente Borsele een stuk uitgebreider. Er liep een treinspoor helemaal rond de Zak van Zuid-Beveland. Met stations in Heinkenszand, ‘s-Heerenhoek, Borssele, Ellewoutsdijk, Oudelande, Baarland, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Nisse en ‘s-Gravenpolder/’s-Heer Abtskerke. Op 18 mei 1927 reed de trein voor het eerst.

In de zomer van 1929 begon het bedrijf helaas af te brokkelen door het tegenvallende reizigersaanbod. Reizigers verkozen de bus boven de trein. Logisch, want veel stations lagen buiten het dorp, waardoor je best een eindje moest lopen. De bus daarentegen stopte bijna voor de deur.

Uiteindelijk is een groot deel van het spoor opgebroken. Maar de stroomtrein rijdt nog steeds, zelfs als er stakingen zijn bij de NS, met dank aan een groep enthousiaste vrijwilligers! Wilt u ook een keertje meereizen met de stoomtrein? Kijk dan op www.destoomtrein.nl. Daar vindt u de dienstregeling, leuke activiteiten en meer info.

Gerben Dijksterhuis,
burgemeester gemeente Borsele