André van der Reest (l) en Dick Hoogstrate.
André van der Reest (l) en Dick Hoogstrate.

Scalda en Bevelandse gemeenten werken samen voor inburgering

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Onderwijsinstelling Scalda en GR de Bevelanden, het samenwerkingsverband van de gemeenten Noord-Beveland, Goes, Borsele, Kapelle en Reimerswaal, zetten zich gezamenlijk in voor de inburgering van nieuwe inwoners.

Hiervoor zetten Dick Hoogstrate, namens Scalda, en André van der Reest, namens de gemeenten, dinsdag hun handtekening onder een samenwerking. Sinds 1 januari hebben alle Nederlandse gemeenten een belangrijke rol om inburgeringsplichtige nieuwkomers te begeleiden naar onderwijs en/of werk. ‘Om snel en volwaardig te kunnen meedoen aan de maatschappij is het belangrijk dat inburgeringsplichtigen het voor hen hoogst haalbaretaalniveau - het liefst B1 - bereiken, in combinatie met een vorm van participatie, zoals onderwijs en/of werk’, schrijven beide partijen in een gezamenlijk persbericht. GR de Bevelanden voert deze wet uit voor de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. 

Leerroutes

De scholing kunnen de inburgeringsplichtigen volgen bij Scalda. Dit kunnen ze combineren met een BOL- of BBL-opleiding. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg en BBL voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Scalda bereidt inburgeraars daarnaast voor om door te stromen naar een mbo-opleiding op een hoger niveau of een hbo-opleiding. 

Inburgeraars kunnen kiezen uit drie mogelijkheden, passend bij hun situatie. De B1-leerroute, de Onderwijsroute (O-route) en de zelfredzaamheidsroute (Z-route). ‘De B1-leerroute is geschikt voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning, redactie) die graag een vervolgopleiding willen doen op niveau 1. Zij kunnen voltijds naar school of werken en leren combineren.’ De O-route is voor jongere statushouders die graag willen doorstromen naar een vervolgopleiding en de Z-route is voor statushouders met een lager niveau, zoals analfabeten. ‘Bij de Z-route ligt de focus op zelfredzaamheid en het meedoen in de maatschappij.’ 

Toekomstperspectief

Scalda en de gemeenten werken samen om voor iedere inburgeraar de juiste opleiding te vinden. ‘Een coach begeleidt de inburgeraars tijdens de hele leerroute en geeft adviezen voor bijvoorbeeld een vervolgtraject of -opleiding. Elise Wisse, Teamleider Inburgering van Scalda: “De inburgeraars zijn enthousiast over de leerroutes. Het geeft hen toekomstperspectief en dat motiveert.” André van der Reest vindt het mooi om te zien hoe graag veel van de inburgeraars willen leren. “De taal, de cultuur en alles wat daarbij komt kijken. Zo kunnen ze écht onderdeel worden van onze maatschappij.”

Kijk voor meer informatie op www.scalda.nl/inburgering en www.grdebevelanden.nl/inburgering.