Kattendijke.
Kattendijke. Foto: Coby Weijers

Ondanks onzekerheden toch geld voor nieuwe plannen in Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - In deze onzekere tijden weet de gemeente Goes toch een sluitende begroting voor 2023 te presenteren waarin ze naast voor de lopende projecten ook budget vindt voor nieuwe plannen. “We willen enkele grote investeringen doen”, vertelt wethouder financiën Stan Meulblok. “We werken aan oplossingen voor de woningnood, willen de veiligheid vergroten met onder meer extra boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, redactie) en ‘s-Heer Arendskerke krijgt een nieuwe integraal kindcentrum.” Ook zijn er plannen om op de plek van het tropisch bos van het Omnium in Goes schoolhuisvesting te realiseren. “We willen inwoners helpen door armoede- en kindregelingen te vernieuwen.”

Goes stelt krachtig uit de coronacrisis gekomen te zijn. “Samen proberen we de impact op onze inwoners en bedrijven zoveel mogelijk te beperken.” Wel hebben zich inmiddels andere problemen aangediend, zoals de hoge inflatie, de energie- en stikstofcrisis en krapte op de arbeidsmarkt. “De rijksoverheid compenseert de stijgende prijzen tot op zekere hoogte”, vertelt Meulblok. “Er is voor de gemeenten extra geld gekomen om het hoofd te kunnen bieden aan de prijsstijgingen. Een deel hiervan gebruiken we om de tariefstijgingen voor onze inwoners structureel te temperen.”

In 2023 wil Goes geld uittrekken voor onder meer onderwijs en cultuur en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. “Het is lastig om in Goes een betaalbare woning te vinden”, noemt Meulblok een andere uitdaging. De gemeente streeft naar een samenleving waarin iedereen meedoet, mensen naar elkaar omkijken en er passende zorg voor iedereen is.

Duurzaamheid

De gemeente werkt aan een groener, duurzamer Goes. Om inwoners hierin mee te nemen, wil de gemeente haar Bespaarhuis professionaliseren. Hier kunnen inwoners terecht voor advies over het verduurzamen en klimaatbestendiger maken van hun huis en tuin. Om duurzaamheidsplannen te kunnen realiseren, is het idee om hiervoor geld apart te zetten. Zo maakt Goes een meerjarenplan om al haar gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Daarmee is ze al begonnen, maar nu komt er een structurele aanpak, licht wethouder Joan Veldhuizen toe. Zij heeft onder meer gemeentelijk vastgoed en energie en klimaat in haar portefeuille. “Het doel is dat onze gebouwen in 2030 zestig procent minder CO2 uitstoten vergeleken met 1990 en in 2035 moet dat 95 procent minder zijn.” Om dit te bereiken wil Goes tot 2035 ieder jaar 3,51 miljoen euro vrijmaken. De gemeente gaat in beeld brengen of gebouwen gerenoveerd kunnen worden of dat sloop en nieuwbouw rendabeler is. Dat kan volgens de wethouder leiden tot verhuizing van verenigingen als dat efficiënter ruimtegebruik betekent. “Het gaat om zo’n 95 gebouwen”, illustreert Veldhuizen. ‘We maken een slimme selectie welke gebouwen we het beste als eerste kunnen aanpakken.” Ook gaat de gemeente in gesprek met de huurders en gebruikers van de panden. “Zij merken de stijgende energiekosten natuurlijk ook in hun portemonnee. We verwachten dat het rijk over de brug komt met extra geld voor verduurzaming. En bij de energiebesparing die het verduurzamen oplevert, willen we dat 25 procent van dat geld bij de gebruikers blijft.”

De gemeenteraad van Goes bespreekt de begroting donderdag (20 oktober).