Senna Remijn, Noa de Korte, Benthe Blankenstijn en Jerome Marco Drost (vlnr).
Senna Remijn, Noa de Korte, Benthe Blankenstijn en Jerome Marco Drost (vlnr). Foto: Coby Weijers

Helden Benthe, Noa, Jerome en Senna krijgen Goes’ jeugdlintje

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes heeft vrijdagmiddag in het oude stadhuis op de Grote Markt een jeugdlintje uitgereikt aan vier jonge inwoners van de gemeente die een voorbeeld zijn voor anderen: Senna Remijn, Benthe Blankenstijn, Noa de Korte en Jerome Drost.

Senna Remijn (2006) heeft een jeugdlintje verdiend vanwege zijn enorme prestaties op het gebied van wielrennen en veldrijden. Senna is geselecteerd voor de Europese Jeugd Olympische Spelen. Afgelopen jaar won hij een bronzen medaille bij het Nederlands Kampioenschap veldrijden en een zilveren medaille bij het Nederlands Kampioenschap op de weg.

Jerome
Jerome Drost (2004) heeft een lintje gekregen voor het redden van een vriend. Na een feestje fietste Jerome, samen met twee meisjes, ‘s nachts naar huis toen ze een fiets met spullen op de weg zagen liggen. Aan de spullen herkende Jerome dat het om een goede vriend ging. De meisjes zagen de jongen in het water liggen en Jerome is direct het water in gegaan. Zijn vriend was niet aanspreekbaar. Met veel moeite wist Jerome de jongen een stukje uit het water te trekken, terwijl de meisjes het alarmnummer 112 belden. Omdat het slachtoffer niet aanspreekbaar was, werd Jerome gezegd te starten met reanimeren. Jerome had pas zijn EHBO-cursus gehad op het CIOS en deed wat hij daar had geleerd tot de hulpdiensten arriveerden. De jongen is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en Jerome werd door de politie thuisgebracht. Na een onzekere tijd werd gelukkig duidelijk dat het slachtoffer het goed maakte en dat het goed zou komen.

Benthe en Noa
Benthe Blankenstijn (2012) en Noa de Korte (2010) startten dit jaar een handeltje in kaarten. Ze hebben van eigen middelen kaarten ingekocht met de bedoeling ze met winst te verkopen. De opbrengst is voor Stichting Kika.

Voorbeeld
De gemeente Goes reikt jeugdlintjes uit aan jonge inwoners tussen acht en 23 jaar, die Goes een fijnere plek hebben gemaakt en een voorbeeld zijn voor anderen. Bijvoorbeeld door langere tijd ouderen, gehandicapten of zieken te helpen, activiteiten in een wijk- of buurthuis te organiseren, moeilijke onderwerpen als pesten of zinloos geweld bespreekbaar te maken of een bijzondere prestatie, heldendaad of vrijwilligerswerk te verrichten. Familie, vrienden of bijvoorbeeld (sport)leraren kunnen een Goese kanjer aanmelden voor een jeugdlintje. Er zijn twee categorieën: acht tot en met twaalf jaar (basisschool) en dertien tot en met 23 jaar (middelbaar onderwijs en ouder). De lintjes zijn vrijdagmiddag uitgereikt in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, jaarlijks op 20 november.