Detail muraltmuurtje en schetsen schilderworkshop.
Detail muraltmuurtje en schetsen schilderworkshop. Foto: Ilse van Loo

Schijnwerpers op muraltmuurtjes langs Veerse Meer

Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - Stichting Pluim en inwoners van Wolphaartsdijk zetten de muraltmuurtjes aan de oevers van het Veerse Meer in de spotlights. Tot 24 december zijn in Herberg de Griffioen in Wolphaartsdijk foto’s van cursisten van fotograaf Anda van Riet te zien van deze bijzondere betonnen systeemelementen op de kruin van de dijken langs het Veerse meer. 

Afgelopen 24 september vond de feestelijke en drukbezochte start plaats van het project en de foto-expositie de muraltmuurtjes aan de oevers van het Veerse Meer. Irene de Muralt, achterkleindochter van de grondlegger van de muurtjes en schrijfster van ‘Hoge hakken breken ook in klei’ was aanwezig bij de opening en vertelde bevlogen over haar opa. 

De expositie in Wolphaartsdijk is dagelijks open van 11.00 tot 19.00, behalve op zondag. Het project over de muraltmuurtjes bestaat uit verschillende activiteiten. Voor leerlingen van de basisscholen Johannes Calvijn en Samenspel was er een milieu educatief lesprogramma en een speurtocht onder leiding van twee plaatselijke gidsen. Voor wandelliefhebbers waren er wandelingen langs de muraltmuurtjes met deskundige uitleg over de geschiedenis van deze bijzondere rijksmonumenten. 

In oktober was er een schilderworkshop begeleid door Marlou Pluijmaekers en Ilse van Loo. De schilderwerken van zo’n twintig deelnemers zijn tot en met december te zien bij restaurant de Meerkoet in Wolphaartsdijk, aan het Veerse Meer. Stichting Pluim, die dit project bedacht en organiseert, is een creatieve groep mensen die natuur, kunst en wetenschap bijeen wil brengen. ‘Wilt u meedenken en voelt u zich betrokken bij kunst, natuur en samenleving. Neem dan contact op via https://www.facebook.com/stichtingpluim/ of stichtingpluim@gmail.com.