Afbeelding
Foto: Gemeente Borsele

Uitzicht op de Lidl

Mensen lopen af en aan. Sommigen met afgeladen boodschappenkarren, anderen met alleen een zak krentenbollen. De een heeft haast, de ander blijft gerust een half uur staan kletsen. Vanuit mijn kamer in het gemeentehuis heb ik sinds een kort een interessant uitzicht.

Mijn kamer bestaat voor een groot deel uit ramen. U raadt het misschien al, maar ik kijk door die ramen precies op de ingang van de nieuwe Lidl. In 2012, vijf jaar voordat ik burgemeester werd in Borsele, werd er voor het eerst gesproken over een tweede supermarkt in Heinkenszand. Er volgden discussies over ligging, parkeerterrein, concurrentie en kosten. In 2020 besloot de raad toch: die Lidl komt er. Nu de supermarkt er staat wordt hij ook druk bezocht. En dat is best een leuk uitzicht.

Tussen al het winkelende publiek zie ik af en toe een bekende lopen. Een enkeling kijkt omhoog en zwaait gedag. Maar de meeste mensen zijn druk met het bestuderen van hun boodschappenlijstje, het inpakken van hun boodschappen of ervoor zorgen dat hun winkelwagentje niet stuurloos het parkeerterrein op rijdt.

Dat de Lidl zo dicht bij het gemeentehuis staat, heeft naast het leuke uitzicht, nog een voordeel. De supermarkt houdt namelijk warmte over. Deze warmte komt van de koelingen die continu aan staan. Straks wordt die warmte gebruikt om het gemeentehuis te verwarmen. Naar schatting heeft het gemeentehuis straks acht of negen maanden per jaar voldoende aan alleen de restwarmte en kan het gebouw dus volledig gasloos verwarmd worden. De warmtepompen, die volgend jaar geplaatst worden, hoeven dan alleen in de winter aan. Deze manier van verwarmen is dus milieuvriendelijk en energiebesparend, daar zijn we als gemeente natuurlijk heel blij mee.

Dus straks heb ik en een leuk uitzicht en zit ik er ook nog warmpjes bij. Zwaait u de volgende keer ook even als u boodschappen komt doen?