De super (l) verwarmt straks het gemeentehuis (r).
De super (l) verwarmt straks het gemeentehuis (r). Foto: Britta Janssen

Super gaat gemeentehuis Heinkenszand verwarmen

HEINKENSZAND - Het gemeentehuis in Heinkenszand wordt straks verwarmd met restwarmte van de nieuwe buurman, supermarkt Lidl.

De koelingen in de nieuwe supermarkt staan dag en nacht aan. "De warmte die daardoor vrijkomt vangen we af en gebruiken we om de winkel te verwarmen", legt Arnold Baas, manager energiezaken bij Lidl Nederland, uit. "Niet al die warmte hebben we zelf nodig en zo kwamen we in gesprek met de gemeente Borsele." Dat resulteerde in de aanleg van leidingen tijdens de bouw van de supermarkt om de warmte via water te transporteren naar het gemeentehuis. "Een bestaand gebouw op deze manier koppelen aan nieuwbouw is uniek", stelt Baas, "maar ze staan zó dicht bij elkaar dat het een no brainer is om dit te doen. Door de kleine afstand kan onze restwarmte met een beperkte investering gebruikt worden voor het gemeentehuis."
Naar verwachting kan de supermarkt het gemeentehuis straks zo'n zeven tot negen maanden per jaar verwarmen. Dan hoeft er geen gas verbruikt te worden in het gemeentehuis. "Oude pompen in het gemeentehuis zijn al vervangen om de overgang naar warmtepompen te vergemakkelijken", vertelt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. "De warmtepompen worden volgend jaar geplaatst." Deze duurzame warmtevoorziening helpt Borsele haar doel - energieneutraal in 2045 - te halen. Ook levert het een besparing in euro's op, maar het is volgens Witkam nog moeilijk te zeggen hoeveel. Dat ligt er bijvoorbeeld aan of het een zachte of strenge winter wordt. "Bij een zachte winter besparen we in het gunstige geval misschien wel veertig procent op het gasgebruik. Daarnaast gaan de warmtepompen langer mee door het gebruik van de restwarmte van Lidl. "We verwachten de investering binnen vijf, maximaal zeven, jaar terug te verdienen."[n]