Afbeelding
Foto: Morguefile

Oude grafstenen op Stavenisse worden verwijderd

Door: Daniël van Overveld Algemeen

STAVENISSE - In het voorjaar van 2022 worden oude grafstenen waar geen naam opstaat verwijderd op begraafplaatsen in Stavenisse waar geen rechthebbende bekend van is. Ook worden er grafmonumenten van graven verwijderd waar de rechthebbende afstand van hebben gedaan.  

De gemeente heeft de afgelopen twee jaar gezocht naar rechthebbende van graven voor 1973. De rechthebbenden van graven waarvan de rechten waren verlopen en achterhaald konden worden, hebben in de afgelopen twee jaar een brief van de gemeente ontvangen. ‘’Er is contact gezocht met rechthebbenden van 625 graven. Inmiddels is er voor 148 graven een (nieuwe) rechthebbende geregistreerd, van 44 graven is afstand gedaan van de rechten en bij de overige 433 graven is geen contact met rechthebbenden tot stand gekomen’’, zegt de gemeente. ‘’De rechten op deze graven zijn daarom vervallen verklaard.’’ Voor graven waar geen rechthebbenden gevonden kon worden, blijven de overledenen begraven liggen. Op de oude begraafplaats verwijdert de gemeente 59 grafdekkingen en op de nieuwe 27. Veel van de graven hebben geen grafbedekking, en sommige blijven er vanwege de historische waarde die ze hebben, zegt de gemeente.  

Rechthebbenden die afstand hebben gedaan van de grafrechten, hebben de mogelijkheid gekregen om de naam van de overledene op een gedenkmonument te laten zetten. Ook heeft de gemeente bepaald dat alle monumenten van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de Watersnoodramp behouden blijven. ‘’Daarnaast is met behulp van de inbreng van de heemkundekringen Stad en Lande van Tholen en Philippuslandt van Sint-Philippus bekeken of er aanvullend nog gedenkwaardige of bijzondere monumenten zijn aan te wijzen die het waard zijn om te behouden. De uitkomst is dat op het oudste deel van de oude begraafplaats alle (met uitzondering van vijf ernstig beschadigde) grafmonumenten behouden blijven en op het jongere deel zes grafmonumenten zonder rechthebbende behouden blijven.’’  

Naast Stavenisse, vindt de uitvoering ook plaats in Poortvliet en bereidt Oud-Vossemeer zich ervoor op. De overige kernen volgen. Een overzicht van de graven waarvan de rechten vervallen zijn verklaard, is te vinden op www.tholen.nl/vervallen-verklaren-grafrechten. Hier is ook aangegeven hoe bezwaar kan worden gemaakt tegen het vervallen verklaren van de rechten.