Afbeelding
Foto: Iman Fase

Omwonenden Zeedijk en dieren verlost van lichtinvasie

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Hoewel de gemeente Tholen feitelijk niets kon beginnen tegen de lichtvervuiling die veroorzaakt zou worden door het appartementencomplex op de Zeedijk bij Gorishoek, heeft de projectontwikkelaar toch de klachten van omwonenden ter harte genomen. Uit eigen beweging besloot de ontwikkelaar voortaan het licht om 22.00 uur uit te schakelen en tussen 07.00 en 08.00 uur weer aan te zetten.

Kees Slager van de SP wees de gemeente Tholen eind vorig jaar op klachten over de lichtvervuiling die veroorzaakt zou worden door het appartementencomplex op de Zeedijk bij Gorishoek. Volgens Slager klaagden omwonenden over honderden felle lampen die het complex verlichten: “In dezelfde week dat de inwoners van Tholen en Sint Philipsland verlost werden van de nachtelijke lichtvervuiling van het windpark Krammer, werden de bewoners van de zuidkant van Tholen getrakteerd op een nieuwe vorm van lichtvervuiling. Deze keer door het appartementencomplex op de Zeedijk bij Gorishoek, dat de hele nacht door honderden felle lampen wordt verlicht en (mede door zijn hoge ligging op de zeedijk) een brutale verstoring vormt van het tot voor kort aangename nachtelijke duister in de Scherpenissepolder en omgeving”, zei hij.

Dieren

Hij wilde van de gemeente Tholen weten of het verlichtingsplan is voorgelegd aan de Welstandscommissie en of deze de hoogte is van ‘de ernstige lichtvervuiling gedurende de hele nacht door dit gebouw dat enerzijds grenst aan het Nationaal Park Oosterschelde en anderzijds vlakbij het natuurgebied Tureluur staat’. “Deelt het college de mening dat deze lichtvervuiling niet alleen hinderlijk is voor de bewoners van de polders in de buurt, maar ook een inbreuk kan betekenen op het biologisch ritme van de duizenden vogels en andere dieren, die hier hun slaapplaats hebben. Is er onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze nachtelijke mega-kerstboom voor mens en dier?”, aldus Slager die opperde dat de eigenaar de opdracht zou moeten krijgen deze verlichting na 23 uur te doven, zoals dat ook gebeurt met de verlichting van de kerktorens in de dorpen. “Al is het maar uit overwegingen van energiebesparing.” 

Reclameverlichting

De gemeente Tholen laat nu in een reactie weten feitelijk niet te kunnen beginnen tegen de verlichting. “Alleen reclameverlichting wordt getoetst aan welstand, verlichting ten behoeve van sociale – en brandveiligheid niet”, zo begint de gemeente. “Dit betreft een appartementengebouw met horecavoorziening.” De gemeente zegt de zorgen van Slager betreffende het de hinder voor omwonenden en dieren in de omgeving te begrijpen. “Maar het aspect lichthinder heeft destijds aandacht gekregen in de ruimtelijke onderbouwing van het plan. Er is ook een natuurtoets uitgevoerd. De conclusie was dat gelet op de functie en schaal van het plan lichthinder onwaarschijnlijk werd geacht.”

Dimmen

Slager sprak achter van een mega kerstboom en vroeg zich af of de gemeente welwillend was om de eigenaar/exploitant op te dragen deze verlichting na 23.00 uur te doven, zoals dat ook gebeurt met de verlichting van de kerktorens in de dorpen en daarnaast de sterkte van het licht flink te ‘dimmen’? “De aandacht die u terecht heeft gevraagd voor de verlichting heeft al vrij snel zijn vruchten afgeworpen. De bouwonderneming heeft kort nadien tijdschakeling aangebracht op de buitenverlichting. De verlichting gaat sindsdien ‘s-avonds om 22:00 uur uit en ‘s-morgens tussen 07:00 en 08:00 uur weer aan in verband met bouwwerkzaamheden. Daarmee is het nachtelijke duister in de Scherpenissepolder en omgeving na 22:00 uur weer hersteld. De armaturen bestaan uit kleine led lampjes. Hierop kan geen dimmer worden geplaatst, zo verklaarde de bouwonderneming desgevraagd.”