Afbeelding

Tholen wordt proeftuin in jeugdbeschermingsproject

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Niet meer wijken van de zijde van het gezin dat hulp nodig heeft. Dat is in feite de samenvatting van het project Vaart in Veiligheid. Instanties op het gebied van jeugdbescherming zien dit als toekomstscenario. Gemeenten konden zich aanmelden als proeftuin. Tholen draaide al eerder een pilot op dit gebied en meldde zich aan. De keuze is op Tholen als proeftuin gevallen wat betekent dat Vaart en Veiligheid hier ingezet gaat worden. 

DOOR VERA DE GEUS 

Nederlandse gemeente zijn verantwoordelijk voor de jeugdbescherming. Vaart in Veiligheid moet ervoor zorgen dat deze zorg geoptimaliseerd wordt. Tholen wordt proeftuin voor het project wat concreet betekent dat Tholen als gastgemeente voor kantoorruimte zorgt voor de professionals, die met de gezinnen aan de slag gaan. “Ook zijn wij wat intensiever bij deze proeftuin betrokken en zetten ook extra capaciteit hiervoor in”, aldus het gemeentebestuur dat aangeeft dat de inzet vanuit Tholen budgetneutraal is. Er hoeft dus geen geld voor vrijgemaakt te worden.

Eén gezin, één plan 

Vaart en Veiligheid is gericht op gezinnen met kinderen die te maken hebben met complexe problematiek waarbij er sprake is van een onveilige opvoedsituatie. Met de proeftuin is het de bedoeling dat er sprake is van één klantroute. “Dit wordt opgezet vanuit de werkwijze 1 Gezin, 1 Plan. Van eerste vraag tot en met maatregel en het afschalen daarvan, één vloeiende lijn, waarbinnen de veiligheid en de ontwikkeling van zowel het kind als die van de gezinsleden centraal staan en de perspectieven van het kind, de ouder en de professional als belangrijke uitgangspunten worden meegenomen”, zo legt de gemeente uit.

Verbetering

De betrokken instanties in Vaart in Veiligheid zijn: de dertien Zeeuwse gemeenten, Veilig Thuis Zeeland, de in Zeeland gecontracteerde GI’s en de Raad voor de Kinderbescherming. “De urgentie wordt naar de voorkant gehaald door professionals vanaf de start van de begeleiding van een gezin in te zetten”, aldus de gemeente. “We verwachten door deze expertise vroeg in te zetten én door te werken vanuit een systemische aanpak, dat we een structurele, duurzame verbetering kunnen realiseren.” 

Maatregel

In de gemeente Tholen wordt een klein team ingericht die aan de slag gaat met 20 casussen, die behandeld worden conform de werkwijze van de Proeftuin. Vanuit deze 20 casussen wordt een klantroute opgesteld en wordt de werkwijze beschreven van de vaste professionals, die samen met het gezin gaan werken aan de opgestelde doelstellingen. 

“Er ontstaat zo een werkwijze gebaseerd op een systemische analyse bij de start. We gaan daarbij uit van één gezin, één plan en dus één vaste professional die samenwerkt met het gezin. Het doel hiervan is om uiteindelijk de inzet van jeugdbeschermingsmaatregelen te voorkomen. En, wanneer een jeugdbeschermingsmaatregel toch nodig blijkt, kortere trajecten te realiseren en ervoor te zorgen dat de vaste professional betrokken blijft bij het gezin, met als uiteindelijke doel de veiligheid en daarmee het welzijn van alle gezinsleden te vergroten.” [n]