Deze vluchteling arriveerde gisteren in het hotel van Van Dijke en helpt direct mee in de goederenontvangsthal.
Deze vluchteling arriveerde gisteren in het hotel van Van Dijke en helpt direct mee in de goederenontvangsthal. Foto: Arjan van Dijke

FOTO’S: Vluchtelingen vinden nu al hun weg én een veilig thuis in Smerdiek

Door: Vera de Geus Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - Een groep van zestig vluchtelingen uit Oekraïne is inmiddels aangekomen in Sint-Maartensdijk. Zij worden opgevangen in voormalig hotel het Raedthuys op initiatief van Arjan van Dijke. 

Een groep particuliere initiatiefnemers, onder leiding van de heer Arjan van Dijke en stichting Metadidomi, hebben de opvang geregeld. “De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte en hoopt en vertrouwt erop dat deze groep in onze gemeente een stukje rust mag vinden na alles wat zij in de afgelopen weken heeft meegemaakt. Laten we er samen voor zorgen dat deze mensen een fijne en veilige tijd bij ons krijgen”, zo zei hij eerder al.

Een grote bus reed Sint-Maartensdijk in. Vol volwassenen en kinderen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. Het gaat om vrienden en kennissen van Van Dijke vanwege zijn jarenlang contacten in Oekraïne, zijn beide zoons zijn ook met een vrouw uit Oekraïne getrouwd. Een zoon woont daar nog, maar moest naar Polen vluchten toen er bommen nabij zijn huis vielen. De broer van Arjan haalde de groep op bij de Poolse grens en na een lage reis van dertig uur arriveerden de vluchtelingen in Smerdiek.

Van Dijke kon het namelijk niet over zijn hart verkrijgen zijn kennissenkring daar aan hun lot over te laten en besloot alles op alles te zetten om hen te helpen en een veilige plek te bieden. Van Dijke is eigenaar van voormalig hotel het Raedthuys. Hij liet de kamers inrichten om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen zich snel thuis zouden voelen. Vlakbij hun dorp werd een volledige woonwijk opgeblazen. “Onvoorstelbaar dat dit gebeurt”, zegt Van Dijke. “Ik kon niet anders dan ze hierheen halen. Ze waren dolblij en kunnen hier tot rust komen”, zegt hij.

De groep bestaat nu uit zestig mensen, maar Arjan blijft zich inzetten. “Al worden het er nog veel meer, we gaan het regelen. Ook hebben we een hulpgoederenontvangst opgericht. De vluchtelingen die gisteren arriveerden, zetten zich nu tomeloos in om de hulpgoederen te sorteren, op te slaan en te distribueren. We zetten de schouders eronder en ik hoop dat nog veel meer mensen dat zullen doen.”   

Wil je jezelf ook inzetten voor Oekraïne, dat kan via https://bit.ly/34eovVs.

De hal in Stalland waar alles wordt gesorteerd en gedistribueerd
De goederen gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne.
Baby Milana arriveert in Sint Maartensdijk.