Afbeelding
Foto: Smalstad

Mooie tuin met en voor bewoners Smalstad en de buurt

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

THOLEN - Meehelpen om een begin te maken met een heus paddockparadijs voor zorgboerderij Praktijk Intzadel in Vossemeer, het inrichten van de koffiekamer van de Zorgkrael en het opknappen van de speeltoestellen van de Speelkrael in Scherpenisse, de jaarlijkse grote schoonmaak van zwembad de Spetter in Tholen. Zomaar een greep uit de vele projecten die op Tholen worden uitgevoerd in het kader van NLdoet. 

DOOR MARJANNE HAVELAAR

Honderden vrijwilligers steken vrijdag 11 en zaterdag 12 maart weer de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Ze helpen stichtingen, verenigingen of zorginstellingen met onderhoud van tuinen of gebouwen, organiseren sociale ontmoetingen of helpen individuele personen met kleine probleempjes die deze mensen zelf niet kunnen oplossen. 

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van het Koninkrijk der Nederlanden, die elk voorjaar wordt georganiseerd met steun van het Oranje Fonds. Het fonds werd opgericht in 2002 en was het nationaal huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima. NLdoet is sinds de oprichting van het Oranje Fonds bijna elk jaar georganiseerd. Dit jaar staat vanwege corona veel werk in de frisse lucht op het programma. Een daarvan is een grote opknapbeurt van de tuin van wooncentrum Smalstad op Tholen. Dit is een woonlocatie met 38 voornamelijk lichtverstandelijk en lichamelijk beperkte bewoners. De medezeggenschapsraad (MZR) van Smalstad bestaat voor de helft uit bewoners van Smalstad en voor de helft uit familie van bewoners. De voorzitter is een bewoner van Smalstad. Enkele bewoners van Smalstad zitten in de tuinploeg en doen enorm hun best om de tuin netjes te houden. Zij kregen geregeld hulp van familieleden, maar steeds minder mensen konden dat doen. Door corona mochten er helemaal geen mensen van buiten meehelpen, maar de planten en het onkruid bleven groeien.

Smalstad roept nadrukkelijk omwonenden op om op zaterdag 12 maart een handje te komen helpen. ,,Vele handen maken immers licht werk. De tuinploeg is een erg leuke groep bewoners en we hebben tijdens het samen tuinieren heel veel plezier”, aldus Desiree Duine, die lid is van de MZR en zelf vaak mee tuiniert. ,,De laatste keer dat we bezig waren zagen we dat er in de buurt ook veel mensen aan het klussen en tuinieren waren. Zo ontstond het idee om te vragen of de buurt misschien eens zou willen helpen. Het is erg leuk om kennis te maken met elkaar. Bovendien kijken veel buurtbewoners uit op de tuin, dus hebben ze zelf plezier van het werk.” 

Het Oranje Fonds heeft een bijdrage verstrekt om plantjes te kopen en de bestrating te verbeteren. Voor dat laatste heeft zich een echte stratenmaker gemeld om de klus vrijwillig te klaren, maar hij kan nog wel wat hulp gebruiken. Ook de vrijwilligersorganisatie “Tholen ziet je” heeft zich aangesloten bij de actie. Via hen is een flyer gemaakt die in de buurt wordt verspreid. Uiteraard steken de bewoners de handen uit de mouwen, maar meer hulp is welkom. Er wordt geklust tussen 09.00 en 12.00 uur. De vrijwilligers worden onthaald op zelfgebakken lekkernijen en gezellige muziek.

De speeltuin in het nabijgelegen Poortvliet kan ook wel wat helpende handen gebruiken. ,,We willen De Speelhof weer zomerklaar maken met een grote schoonmaak-/opknapbeurt”, zo stelt de Speeltuinvereniging De Speelhof.
Er moet nieuw zand in de zandbak komen, struiken worden gesnoeid en onkruid wordt verwijderd. Verder moeten nieuwe verkeerslijnenlijnen worden aangebracht en allerlei beschadigingen worden hersteld. De pleinen en paden van de Speelhof worden geveegd of opnieuw aangelegd.”

Inschrijven kan via de website www.nldoet.nl. [n]