Schoolverkeersexamen

THOLEN - Voor vele oma’s en opa’s was het eerste diploma welke zij behaalden op school het VVN Veiligverkeersdiploma. Dat was een spannende tijd toen, eerst met je fiets naar de controle en als er dan wat aan mankeerde moest dat thuis worden verholpen. Bij het praktijkexamen stond er dan een meneer die je op pad stuurde. 


Onderweg een paar juryleden waar je naar keek wanneer je passeerde en je hoopte dan dat ze niets opschreven. En de uitslag kreeg je diezelfde dag nog en je wist dan ook gelijk of je was geslaagd. Het theorie-examen had je in de week vooraf al gedaan en beide uitslagen bepaalden of je het diploma waardig was. De besten slaagden zelfs met lof, die hadden een kroontje op hun diploma. En waarschijnlijk hebben al die oma’s en opa’s hun diploma nog wel ergens in een map liggen. Het waren wel de eerste stappen naar het grote mensenverkeer.


Fietskeuringen

Binnenkort gaan de leerlingen van de huidige groepen 7 en 8 ook hun proeve van bekwaamheid afleggen. Eind maart zijn de fietskeuringen en 31 maart staan de landelijke theorie-examens voor Zuid Nederland gepland. Tegenwoordig zijn er steeds meer scholen die dit digitaal doen. Voordeel hiervan is minder nakijkwerk en de uitslag is direct bekend.


Praktijkexamen

In de week van 4 t/m 7 april gaan de leerlingen dan op de fiets voor het praktijkexamen. In de Tholen stad zal dat voor het eerst zijn vanaf de nieuwe school locatie en ook bijzonder is dat dit jaar de school in Anna Jacobapolder in het eigen dorp blijft voor het praktijkexamen. In voorgaande jaren reden zij altijd naar Sint Philipsland om daar gelijk met de andere scholen examen te doen maar die doen dit jaar niet mee.


Kom je ook helpen?

Waar de scholen wel steeds meer tegenaan lopen is het gebrek van hulp van ouders. Is ook allemaal te verklaren omdat allebei de ouders dikwijls werken. Mooi zou zijn wanneer oma’s en opa’s of andere behulpzame ouderen deze taak zouden oppakken. Het is meestal een uur tot anderhalf uur per kern bezig zijn. En je hoeft niet mee naar de andere kernen. Mag wel natuurlijk.


Opgeven

Opgeven hiervoor kan op de eigen basisschool maar kan ook bij de secretaris van VVN afdeling Tholen, secrvvntholen@zeelandnet.nl[n]