De stemhokjeskunnen weer opgeslagen worden.
De stemhokjeskunnen weer opgeslagen worden. Foto: IMAN FASE

SGP en ABT winnen gemeenteraadsverkiezingen

THOLEN - De kiezers hebben gesproken. Dat wil zeggen... iets meer van de kiesgerechtigden van de gemeente Tholen, 59,49 procent oftewel 12235 personen. Zij hebben met het rode potlood aangegeven door wie Tholen volgens hen de komende vier jaar bestuurd moet worden. SGP is wederom de grote winnaar.  De partij ging van zes zetels naar zeven zetels. Ook ABT kon winst bijschrijven in de vorm van drie zetels. Dit waren er eerst twee. Verder zijn er weinig verschuivingen, want het aantal zetels voor de andere deelnemende partijen is gelijk gebleven. VVD en CU blijven op drie staan. PvdA/GL en CDA op twee en SP eentje.

DOOR VERA DE GEUS


De gemeente Tholen telt 20.568 stemgerechtigden. Het aantal jongeren dat tussen 17 maart 2021 en 16 maart 2022 18 jaar is geworden en voor de eerste keer mocht gaan stemmen is 321. Landelijk gezien is het opkomstpercentage ruim vijftig procent, maar in de gemeente Tholen maken meer mensen gebruik van hun stemrecht. In totaal maakten namelijk 12235 mensen de gang naar de stembus en dat komt neer op bijna zestig procent van de stemgerechtigden op het eiland. Burgemeester Marleen Sijbers : "Tholen heeft een behoorlijke groep met trouwe kiezers die hun stem uitbrengen. Dat is te zien in het hoge opkomstpercentage. De kiezers maakten gebruik van de versoepelingen en de extra mogelijkheden om hun stem uit te brengen. Het feit dat enkele stembureaus op meer dagen open waren, maakte de drempel lager en bood extra gelegenheid. Dat was terug te zien aan de opkomst."


De stembureaus waren zo goed als mogelijk toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. "Net als in voorgaande jaren is duidelijk aangegeven welke stembureaus goed toegankelijk zijn, dus op basis hiervan kon de kiezer een bewuste keuze maken. Onze inwoners mochten zelf bepalen naar welk stembureau ze gingen. Helaas zijn niet alle stembureaus goed toegankelijk te maken volgens de eisen die hieraan gesteld worden. Door onder andere extra ondersteuning te bieden bij de ingang van het stembureau, werd dit praktisch opgelost. Wettelijk gezien mogen alleen personen met een fysieke beperking als blindheid of Parkinson ondersteuning ontvangen in het stemhokje zelf. Alle andere personen kunnen ondersteuning buiten het stemhokje ontvangen, maar brachten zelfstandig hun stem uit. Hulpmiddelen zoals een kandidatenlijst in grote letters, een laag schrijfblad en een loep met verlichting waren natuurlijk ook in het stembureau aanwezig."


Voor het eerst was er op Tholen een prokkelduo aanwezig op een stembureau. Na een succesvolle pilot waren er dit jaar namelijk meer dan 130 gemeenten met stembureaus waar ook mensen met een verstandelijke beperking meehelpen als vrijwilliger. Op Tholen ging op de maandag het zogenoemde prokkelduo bestaande uit Corné van Poortvlieten zijn maatje/begeleider Maya Bungener aan de slag. "Dit initiatief wordt van harte ondersteund. Iedereen uit onze samenleving die mag stemmen, moet deel kunnen nemen aan het verkiezingsproces en moet ook een bijdrage kunnen leveren aan de democratie en het proces. In een inclusieve samenleving telt iedereen mee en mag en kan iedereen meedoen. Het is fijn dat dit mogelijk gemaakt wordt en op basis van evaluatie wordt bekeken of en hoe dit een vervolg krijgt", zo blikt Sijbers terug.


Woensdagavond laat werd bekend dat de SGP onder leiding van wethouder Peter Hoek wederom de grootste partij werd en ging van zes naar zeven zetels. Vanwege het vertrek van de PVV hoefde geen enkele partij zetels in te leveren. ABT van Han van ‘t Hof kon dan ook winst bijschrijven in de vorm van drie zetels. VVD en CU blijven op drie staan. PvdA/GL en CDA op twee en SP eentje. Jezus Leeft deed voor het eerst mee, maar komt niet in de raad.


Na de verkiezing werd de definitieve uitslag op maandag 21 maart vastgesteld door het centraal/hoofd stembureau. (na het sluiten van de krant.) Pas dan is bekend wie voldoende stemmen heeft behaald om in de raad te komen. Als alles akkoord bevonden is, wordt in de raadsvergadering van 29 maart de uitslag formeel vastgesteld en afscheid genomen van de raadsleden die niet terugkomen in de nieuwe raad. Op 30 maart vindt de installatie van de nieuwe gemeenteraad plaats. Los hiervan starten op maandag 21 maart de onderhandelingen om tot een vruchtbare samenwerking te komen." [n]