Afbeelding
Foto: iStock - ValtimorN

Gemeente Tholen schrijft 223 mensen uit Oekraïne in

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Momenteel verblijven er 223 mensen uit Oekraïne op het eiland Tholen. Zij wonen bij particulieren of in een van de opvanglocaties van de gemeente of particuliere initiatieven. Deze week worden zij allemaal ingeschreven op het gemeentehuis in Tholen. “Op die manier hebben wij precies in kaart hoe de samenstellingen zijn, waar de mensen verblijven en wat ze nodig hebben. Ik ben er trots op dat de bijna zeventig kinderen onder de twaalf jaar nu al naar de speciale taalklas kunnen. Ook de internationale schakelklas voor jongeren is van start gegaan”, zegt burgemeester Marleen Sijbers.

Sijbers wil duidelijk hebben dat het in geval van mensen uit Oekraïne niet gaat om statushouders die de insteek hebben hier een nieuw bestaan op te bouwen. “We hebben het hier over ontheemden die huis en haard zijn kwijt geraakt en nu simpelweg opvang nodig hebben.” 

Tolken

Die opvang geeft Tholen momenteel aal 223 mensen uit het oorlogsgebied. “Daarvan zijn 90 mensen ouder dan 21 jaar, tussen de 60 en 70 Oekraïners zijn jonger dan twaalf jaar”, zo weet de burgemeester te vertellen. “Wij vinden het heel belangrijk om precies te weten om hoeveel mensen het gaat, hoe hun gezin is samengesteld, waar ze verblijven en wat ze nodig hebben. Daarom zijn we deze week bezig om iedereen in te schrijven. Dit doen wij op een zorgvuldige manier en bijzonder uitgebreide manier. Het is namelijk ontzettend lastig om de gemeentelijke basisadministratie aan te passen. Als er iets verkeerd in staat, valt het niet mee om dat opgelost te krijgen. Daarom controleren we alles en kiezen we er niet voor snelheid, zoals enkele andere gemeenten. We hebben tolken ingezet die ervoor zorgen dat de communicatie goed verloopt. Ook zorgen we ervoor dat we de financiële bijdrage die vanuit het Rijk komt, zo snel mogelijk rechtstreeks naar deze mensen gaat. Dat is belangrijk, want vanaf dat moment zijn ze een stuk zelfredzamer waar het bijvoorbeeld het kopen van voedsel betreft.” 

Inzet

Sijbers geeft aan dat Tholen speciale aandacht voor de kinderen heeft. “Het is werkelijk fantastisch om te zien dat de kinderen onder de twaalf jaar nu al naar de taalklassen kunnen die onder leiding van basisschool De Rieburgh op poten zijn gezet. De scholen, leerkrachten en vrijwilligers hebben echt ontzettend veel werk verzet om dit geregeld te krijgen, maar daarmee hebben die kinderen wel meteen een zinvolle dagbesteding, afleiding en onderwijs”, zegt ze. “In samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom kunnen de jongeren terecht in internationale taalklassen. Ik denk dat we met z’n allen trots mogen zijn op wat we hebben weten te bereiken. Nog steeds wordt het klokje bijna rond gewerkt om ervoor te zorgen dat de opvang goed verloopt.”