St. Martinuskerk Halsteren.
St. Martinuskerk Halsteren. Foto: Elly Driesprong

Zomerse klanken vanaf de Sint Martinuskerk te Halsteren

HALSTEREN - Ook komende zomer zijn er 3 fraaie beiaardconcerten te beluisteren rondom de toren van de Sint Martinus te Halsteren. Steeds op de woensdagavonden om de week vanaf 19:30 uur.

De vrijwilligers van de kerk samen met de beiaardier zullen u gastvrij onthalen en de stoelen voor u klaar zetten. De directe omgeving van de Sint Martinus leent zich goed voor het luisteren naar speciale klokkenmuziek. Programma’s zijn gratis aan de kerk verkrijgbaar.

29 juni 19:30 uur wordt de serie geopend door Toni Raats. Hij speelt een afwisselend zomerprogramma. Toni bespeelt de klokken van Halsteren sinds zijn afstuderen aan de beiaardschool sinds 1988. Het was destijds Theeuw Ambagts, die hem gastvrij deze mogelijkheid bood, waardoor hij zich geleidelijk verder kon ontwikkelen. Toni is daarnaast stadsbeiaardier in Roosendaal, kerkorganist in de Olvr. Kerk aan de kade in Roosendaal, begeleider van diverse koren en pianist van het Delta Quintet.  Toni studeerde tussen 1988 en 1998 aan de Koninklijke beiaardschool ‘ Jef Denyn’ te Mechelen. Een school die dit jaar met haar 100 jarige bestaan tot de verbeelding spreekt en ook voor Toni het begin was van een wonderlijk klokkenavontuur.

Met de beiaard wil hij vooral verbinden en komen tot creatieve culturele uitingen en samenwerking. Dat doet hij op dit moment in Halsteren samen met Janno den Engelsman, stadsbeiaardier van Bergen op Zoom. Zij proberen gezamenlijk de beiaard in Halsteren meer in de belangstelling te plaatsen. Zo zal dit jaar op monumentendag de al eerder gereed gekomen trap feestelijk geopend worden. Deze fraaie trap maakt bezoek straks voor publiek op een veilige manier mogelijk. Daarmee kan het carillon de functies rondom cultuur, erfgoed en educatie nog beter vervullen.

Daarna zal op 13 juli Janno den Engelsman beiaardier van Bergen op Zoom en  27 juli Jan Sjoerd van de Vaart  beiaardier van Etten-Leur de klokken tot klinken brengen.


De concerten zijn een unieke manier om de zomeravond in Halsteren op een unieke muzikale manier te beleven. Na afloop is het mogelijk de beiaardier te ontmoeten aan de voet van de toren.

En natuurlijk staat ook het terras van anno 1633 rondom de concerten altijd weer voor u klaar voor een hapje en een drankje, daar waar de uitbater u gastvrij ontvangt.[n]