De nieuwe locatie van de Thoolse taalklas.
De nieuwe locatie van de Thoolse taalklas. Foto: Marco Brinkhuis

Taalklas Tholen maakt een doorstart in Tholen

THOLEN - Op maandag 12 september om 8.30 uur is aan de Molenvlietsedijk in Tholen de geheel vernieuwde Taalklas Tholen gestart. 


De Taalklas Tholen is een gezamenlijk initiatief van alle schoolbesturen en de gemeente Tholen om zeer intensief taalonderwijs te bieden aan kinderen in de basisschoolleeftijd die geen Nederlands spreken. Hierdoor leren ze snel de Nederlandse taal, wennen ze aan het Nederlandse onderwijs en kunnen ze na 1 tot 1,5 jaar verder in het reguliere onderwijs. 

Toen in maart 2022 ineens een grote groep kinderen vanuit Oekraïne naar Tholen kwam, hebben de schoolbesturen en de gemeente gekeken naar een snelle oplossing om deze kinderen een veilige leerplaats te geven. Verspreid over het eiland werden extra taalklassen gecreëerd in de Rehoboth kerk in Sint Maartensdijk en in een leegstaand lokaal in Sint Annaland. Als snel bleek dat de kinderen voor langere tijd in Nederland zullen blijven en daarom zijn we op zoek gegaan naar een plek waar alle kinderen samen les kunnen krijgen. Hierdoor kunnen we de kennis van de taalleerkrachten bundelen. We vonden tijdelijke onderwijshuisvesting in een leegstaand schoolgebouw. De gemeente heeft vervolgens ervoor gezorgd dat het schoolgebouw en het terrein eromheen netjes werd opgeleverd, waardoor er nu weer vol enthousiasme goed lesgegeven kan worden in een mooie leeromgeving.

De kinderen gaan dagelijks in de ochtend naar de Taalklas en vervolgens 's middags naar verschillende scholen verspreid over het eiland. Daar kan dan samen gespeeld en geleerd worden met vriendjes en vriendinnetjes uit het dorp. Zo zorgen we er in de gemeente Tholen samen voor dat iedereen welkom is op onze scholen en in onze dorpen.[n]