Week van de Afasie: SVRZ vraagt aandacht voor afasie

GOES - In de week van 1 t/m 8 oktober is het de landelijke Week van de Afasie. In Nederland proberen we deze week zoveel mogelijk aandacht te vragen voor deze taalstoornis. In Zeeland kunnen mensen met afasie terecht in het Afasiecentrum van SVRZ/Gors in Terneuzen of Goes. Hier krijgen ze hulp en behandeling voor het verbeteren van hun communicatie. Tijdens de Week van de Afasie staan in het Afasiecentrum een paar bijzondere activiteiten gepland.


Afasie is een taalstoornis waar ongeveer 30.000 Nederlanders met hersenletsel mee te maken hebben. Afasie uit zich bij iedereen anders. Sommigen vinden het moeilijk om de taal te begrijpen. Anderen hebben moeite om op woorden te komen. Daarbij kunnen mensen met afasie zich eenzaam of ongemakkelijk voelen. Het is belangrijk dat er aandacht is voor afasie. Daarom wordt tijdens de Week van de Afasie extra bekendheid gegeven aan deze aandoening met allerlei activiteiten in het hele land.


Wat organiseert SVRZ?

In het Afasiecentrum van SVRZ en Gors leren cliƫnten omgaan met hun afasie. Zij worden ondersteund door afasietherapeuten, deskundige begeleiders en logopedisten. Door de goede begeleiding krijgen mensen met afasie meer zelfvertrouwen. Binnenkort staat het volgende op de planning:

Maandag 3 oktober komt muziektherapeute Roos van Brakel naar het Afasiecentrum. Het is heel bijzonder om te ervaren wat muziek kan doen voor mensen met afasie. Door te zingen of mee te klappen op de maat, lukt het vaak wel om bepaalde woorden of zinnen te zeggen. In de middag staat er een quiz op het programma met een lekker hapje en drankje.

Woensdag 5 oktober kijken we naar een voorlichtingsfilm over Afasie en ervaringen van cliƫnten van het Afasiecentrum Rotterdam. Naar aanleiding van de beelden gaan we met elkaar in gesprek. De middag wordt feestelijk geopend door Prof. Erik Scherder (op film). Ook nu is er weer iets lekkers en doen we samen een muziekquiz.


Over SVRZ
SVRZ biedt alle vormen van ouderenzorg: van verpleeghuiszorg tot dagbehandeling en van revalidatie tot ZorgThuis. Ook voor ergotherapie of activiteiten in een ontmoetingscentrum kun je bij SVRZ terecht. Daarnaast is SVRZ expert in het begeleiden van mensen met complexe problematiek zoals Korsakov, Huntington en dementie op jonge leeftijd. www.svrz.nl.[n]