De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Britta Janssen

Verkenning langer open houden kerncentrale Borssele begint

MIDDELBURG - Het kabinet wil de bedrijfsduur van de kerncentrale bij Borssele verlengen tot na 2033. Daarover sprak minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie vorige week met Zeeuwse bestuurders, onder wie gedeputeerden van de provincie Zeeland en de burgemeesters van de gemeenten Borsele en Noord-Beveland. ‘Het gesprek markeert de start van een gezamenlijke verkenning naar de mogelijkheid om de kerncentrale bij Borssele langer open te houden', laat provincie Zeeland weten.

De aandeelhouders van PZEM, mede-eigenaar van de kerncentrale, waaronder de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten, onderzoeken samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onder welke voorwaarden de kerncentrale in Borssele langer open zou kunnen blijven. De huidige bedrijfsduur loopt tot 2033.
‘Tijdens het gesprek is ook de nieuwbouw van twee nieuwe kerncentrales aan de orde gekomen. De locatiekeuze voor deze nieuwe centrales ligt nog open. Hierover volgt later dit najaar een Kamerbrief.
‘De provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten hebben aangegeven dat het draagvlak voor de bedrijfsduurverlenging en eventuele nieuwe kerncentrales noodzakelijk is, onder andere omdat de energietransitie al jaren grote impact heeft in de regio en specifiek in de gemeente Borsele. Er moet een zorgvuldig participatieproces komen waarin goed wordt geluisterd naar de omgeving. De minister begrijpt dit en wil hierin samen met de regio optrekken.'[n]