Afbeelding
Foto: Emese Timmermans

Thoolse Emese 25ste bij Ironman in Hawaii: ‘Helaas geen podium, maar was gaaf om daar te zijn!’

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - De 24-jarige Emese Timmermans uit Tholen is afgelopen week 25ste bij Ironman Hawaii in de categorie F18-24. Ook deed ze mee in de military divisions-categorie. Daarin werd ze zesde. “Helaas was dat net naast het podium; alleen de eerste vijf kregen een prijs. Maar dat vind ik niet erg, het was al gaaf om daar te zijn!”

Emese Timmermans is in het dagelijkse leven beroepsmilitair. In haar vrije tijd vindt ze het heerlijk om mee te doen aan zogenaamde ‘Ironman’ wedstrijden. In 2015 zag Emese voor het eerst een video over Ironman. “Ik dacht toen ‘wow, dat is wel heel gaaf om ooit eens in mijn leven te doen’”. Maar op dat moment was Emese er verder niet echt mee bezig. “Ik begon net aan mijn opleiding tot militair.” Maar toen de Thoolse in 2019 haar doel had gehaald om infanterist te worden, besloot ze toch om zich eens meer te verdiepen in Ironman. “Ik voelde me toen topfit en ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

De 24-jarige besloot een wielrenfietsje te kopen en schreef zich in voor Ironman Hamburg.”Ironman is een organisatienaam voor hele triatlons. Er zijn meerdere organisaties, zoals de Challenge, die ook hele triatlons organiseren, maar Ironman is wel de meest bekende”, aldus Emese. Ironman is een hele triatlon bestaande uit 3,8 kilometer zwemmen in buiten water, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.

Uitdaging
Wat Emese zo leuk vindt aan Ironman? “Ja, dat vraag ik me ook altijd af als ik bezig ben”, lacht ze. “De uitdaging maakt het interessant en het geeft een doel om ergens voor te trainen. Het is vooral het gevoel van euforie dat je bij de finish voelt. Dat je super trots op jezelf kan zijn dat je dat weer gedaan hebt. En na een paar dagen voel je de pijn niet meer en vergeet je hoeveel je hebt afgezien en dan kan je alleen nog maar denken ‘dat was geweldig’.”

Training
Emese’s training wijkt een beetje af van die van andere triatleten. “De meeste volgen namelijk een schema, maar dat doe ik niet”, aldus de beroepsmilitair. “Ik vind dat niet leuk om dat ‘verplicht’ te doen. Ik vind het vooral belangrijk dat het leuk is om te sporten. Daarom kijk ik per dag waar ik zin in heb én hoe mijn benen voelen”, aldus Emese. “Ik probeer gemiddeld 14 uur per week te sporten, dat is relatief weinig voor een hele triatlon, maar ik heb nog meer hobby’s.”

Vaak staat Emese rond 05.40 uur op om eerder naar de kazerne te gaan. “Dan kan ik voor het werk nog even sporten”, geeft ze aan. “Soms mag dat ook wel onder werktijd. En dan als ik ‘s avonds bij mijn vriend in Westervoort ben, gaan we daar ook nog sporten. Hij doet namelijk ook aan triatlon.”

Ironman Hawaii 
Afgelopen week werd Emese bij de Ironman in Hawaii 25ste in de categorie F18-24 en zesde in de military divisions-categorie. Ondanks deze prestaties, is het waarschijnlijk wel de laatste keer dat ze meedeed in Hawaii. “Ten eerste omdat het gewoon heel erg duur is. Voor een brood betaal je bijvoorbeeld al bijna 10 dollar. De reis kost al snel 5000 euro. Daarnaast zit ik volgend jaar in een veel moeilijkere categorie, dan gaat het me niet meer lukken om me te kwalificeren. Ik ben namelijk niet overdreven snel; er doen te weinig vrouwen mee in de jongste categorie. Misschien maak ik daar weer kans over vijftig jaar, daar is ook niet zo’n groot deelnemersveld.”