Alzheimercafé Bergen op Zoom

THOLEN - Op maandag 24 oktober is er een nieuwe bijeenkomst van het Alzheimercafe in het Nieuwe ABG, aanvang 19.30 uur. Het thema is Communicatie en Bejegening bij dementie en het gesprek daarover wordt begeleid door Carina Veraart, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij tante Louise.


Dementie vraagt in al haar vormen om aanpassingen van de oude vertrouwde manieren, in de omgang met elkaar, in het leven van alledag. Hoe doe je dat? Wat vraagt het van je? Het veranderend gedrag bij de persoon met dementie wordt niet altijd begrepen, waardoor het contact ook anders verloopt, soms wel héél anders. Carina Veraart neemt de bezoekers mee op een verkenningstocht naar de moeilijkheden, maar ook de mogelijkheden bij het veranderen van vanzelfsprekende omgangsvormen.

Via filmbeelden wordt meegekeken met een mantelzorger, die wil leren hoe zij haar partner met dementie kan begeleiden, bij de dagelijkse activiteiten. Het is de bedoeling dat de bezoekers samen ontdekken dat kleine aanpassingen in verwachtingen, communicatie en omgang, verrassend positieve effecten kunnen hebben. Het zijn de kleine dingen die het doen! Geertje Nuytemans van Activity+ (dagopvang) zal mogelijk een demonstratie geven hoe zij met beperkte middelen in een spelvorm het groepscontact kan stimuleren.

Op deze avond zijn ook de personen uit de omgeving van de mens met dementie welkom. Partners, (klein) kinderen, vrienden en andere belangstellenden mogen mee komen luisteren en meepraten. Om 19.00 uur gaan de deuren open, de bijeenkomst begint om 19.30 uur. En duurt tot ongeveer 21.30 uur.[n]