Wit aan zet en wint
Wit aan zet en wint Foto: René Punt

Avond- en clubcompetitie Schaakvereniging BSV

BERGEN OP ZOOM - Er werd afgelopen vrijdag zowel een avondcompetitie wedstrijd gespeeld als de clubcompetitie. In de avondcompetitie speelde BSV A tegen EGS A uit Goirle en verloor met 2½-1½. In de clubcompetitie verdedigde Rob Hopman-Been zijn leidende positie door remise te spelen met nummer 2 René Paardekam.


Avondcompetitie

In klasse 1A van de Noord-Brabantse kampioenschappen verloor BSV A de uitgestelde partij tegen EGS A. Aan het eerste bord won Xander van Doorn. Kees de Looff speelde aan het 3e bord remise, maar Bas van de Putte en Henk van Houten verloren hun partij. Deze week speelt BSV B ook tegen EGS A. Kijken of de reserves van BSV revanche kunnen nemen voor het verlies van het 1e team.


Clubcompetitie

In de clubcompetitie werd in de 4e ronde gewonnen door Oliver de Hert, René Punt, Henri Groenveld en Robert Kunst. Remise speelden Rob Hopman-Been, Rendé Paardekam, Ton van Vliet en Piet Bruys. Rob Hopman behield met deze resultaten zijn leidende positie. René Paardekam staat nog steeds tweede, maar de afstand met nummer 3 Oliver de Hert is kleiner geworden.

Schaakpuzzels

Vorige week kreeg u het volgende probleem voorgeschoteld. Wit: Kg1, Df3, Te1, Te2, Pg6, pi: a4, b3, c2, d3, f2, g2 en h5. Zwart: Kg8, Dd5, Ta8, Td8, Lc8, Pf7, pi: a6, b7, c5, d4, g7 en h6

Oplossing: 1. Te8+ Kh7  2. Pf8+ Kg8 (of h8) 3. Pd6+ Kh7  4. Dxd5 en wint. Als zwart 1. …… Txe8 2. Txe8 Kh7 3. Th8# en als 1. Te8+ 2. Pf8+ Txe8 3. Txe8 Kh7 4. Dxd5 en wint.

Het nieuwe probleem komt uit een partij van de clubcompetitie van afgelopen week, zie diagram. Wit is aan zet. Welke zet speelt wit en hoe gaat het dan verder?[n]